Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa kukurydziana, do której dodaje się odrobinę chili, to potrawa inspirowana kuchnią meksykańską. Dania jest kremowe, lekko pikantne i bardzo aromatyczne. Słodka kukurydza i łagodny jogurt nieco równoważą ostrość chili, dlatego potrawa zasmakuje nawet tym, którzy boją się próbować pikantnych dań. Zupa kukurydziana wspaniale rozgrzewa, a dodatkowo przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność.
Blender ręczny
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Obierz cebule, przekrój na pół i pokrój w plasterki. W garnku rozpuść masło, wsyp pokrojone warzywo, posól i smaż do zezłocenia.
W międzyczasie umyj pora, przekrój na pół i pokrój na cienkie plasterki. Marchew obierz i również pokrój na cienkie plastry. Chili przekrój na pół, usuń pestki i pokrój bardzo drobno. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki dodaj do garnka. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Jeśli dodajesz chili i imbir w proszku - po prostu wrzuć do garnka pora i marchew, a następnie dosyp przyprawy.
Zalej warzywa bulionem. Wsyp odsączoną z zalewy kukurydzę. Gotuj ok. 10-15 minut. Następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw jeszcze solą i pieprzem według uznania.
Zupę kukurydzianą przełóż do misek, dopraw jogurtem (jeśli ktoś woli łagodną wersję potrawy).