Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 992

Dodano:

Odsłon: 9552

Sekretem tej zupy jest wstępne przesmażenie kurek na maśle, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej aromatyczne, a zupa nabiera wyjątkowego smaku.

Składniki

  • 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego
  • ok 300g kurek
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść drobnego makaronu (ok 50g, np. gwiazdki)
  • pęczek koperku
  • sól
  • Pieprz czarny
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • opcjonalnie: śmietana 18%
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurki oczyścić i opłukać, odcedzić na durszlaku, większe można pokroić.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Do cebuli dodać kurki, smażyć na dużym ogniu, kilka minut, aż sok wyparuje, następnie dodać masło, wymieszać i smażyć, aż kurki zaczną się przysmażać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić marchew i ziemniaki, gotować 5 minut, dodać kurki, gotować jeszcze 5 minut.
    Następnie wsypać makaron, gotować ok 4-5 minut, aż makaron będzie miękki.
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.
    Zupę można zabielić śmietaną - wg uznania.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń