Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo popularne danie z Malezji. Czerwone curry i mleko kokosowe, sprawiają, że zupa doskonale rozgrzewa. Podany przepis jest łatwiejszy w przygotowaniu, ponieważ używamy gotowej pasty curry. Oryginalnie pastę przygotowałem sam z tych składników, które należy zmiksować w blenderze: 3 suszone papryczki chili, 5 ząbków czosnku, 4 cm korzeń , 10 orzechów nerkowca, 2 łyżki oliwy, 2 szalotki, 1 łyżeczka pasty z chili (może być np sos sriracha)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
W garnku ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Rozgrzać głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem na średnim ogniu, dodać dwie łyżki czerwonego curry, i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę, cukinię i smażyć przez kolejną minutę. Dodać mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
Makaron przełożyć do miseczek, zalać zupą i udekorować ogórkiem, kolendrą i limonką.