Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Laksa

Zupa Laksa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48080

Dodano:

Odsłon: 547

Przepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem. Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków.

Składniki

  • 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej)
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 180 g tofu
  • 200 g makaronu Udon
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ogórek
  • świeża kolendra
  • limonka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając.
    Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Makaron nakładamy do misek, zalewamy gorącą zupą, dodajemy pokrojonego w słupki ogórka, natkę kolendry, ćwiartki limonki oraz pokrojone w kostkę, tofu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń