Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozgrzeje w chłodniejsze dni. Subtelna w smaku, wyjątkowo kolorowa i pożywna, idealnie pasuje na codzienny obiad. Z dodatkiem kilku orientalnych przypraw podkręcisz smak zupy, dzięki czemu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Duży garnek, blender, chochla
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5621
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 524
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5621
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 524
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Obierz warzywa. Marchewkę pokrój w plastry. Cebulę i czosnek posiekaj drobno w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia się cebuli.
Do garnka wrzuć marchewkę i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
Do garnka z warzywami wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20-25 minut, aż marchewka zmięknie. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki (dodaj je w połowie gotowania). Dopraw zupę solą, pieprzem oraz kurkumą.
Po 25 minutach zdejmij garnek z ognia i zblenduj zupę na gładką, kremową konsystencję. Dodaj połowę śmietanki oraz sok z cytryny.
Zupę przelej na talerze lub do miski. Możesz dodać jeszcze śmietanki, udekorować posiekaną pietruszką lub innymi ziołami. Zupa marchewkowa doskonale zestawia się z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.