Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozgrzeje w chłodniejsze dni. Subtelna w smaku, wyjątkowo kolorowa i pożywna, idealnie pasuje na codzienny obiad. Z dodatkiem kilku orientalnych przypraw podkręcisz smak zupy, dzięki czemu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Duży garnek, blender, chochla
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2268
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 162
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2268
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 162
Składniki
Obierz warzywa. Marchewkę pokrój w plastry. Cebulę i czosnek posiekaj drobno w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia się cebuli.
Do garnka wrzuć marchewkę i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
Do garnka z warzywami wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20-25 minut, aż marchewka zmięknie. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki (dodaj je w połowie gotowania). Dopraw zupę solą, pieprzem oraz kurkumą.
Po 25 minutach zdejmij garnek z ognia i zblenduj zupę na gładką, kremową konsystencję. Dodaj połowę śmietanki oraz sok z cytryny.
Zupę przelej na talerze lub do miski. Możesz dodać jeszcze śmietanki, udekorować posiekaną pietruszką lub innymi ziołami. Zupa marchewkowa doskonale zestawia się z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.