Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach można spotkać różne dodatki, m.in. kapustę, fasolę, zielony groszek często dodawany w Anglii.
Garnek, patelnia, nóż, obieraczki do warzyw, tarka do jarzyn, praska do czosnku, łyżeczka, łyżka, łyżka drewniana lub plastikowa
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4863
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 109
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 143
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4863
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 109
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 143
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę i spłukujemy w wodzie. Marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Seler myjemy i kroimy łodygę w cienkie plasterki.
2 łyżki tłuszczu rozpuszczamy na patelni, s następnie wrzucamy cebulę, którą krótko smażymy zanim zacznie brązowieć. Dodajemy do cebuli pomidory z puszki, puszkę spłukujemy z 50 ml wody, która dodajemy do patelni i cały czas musimy na najmniejszym ogniu. W tym samym czasie do zimnego wywaru mięsnego lub warzywnego wrzucamy ziemniaki, seler, marchew i liść laurowy oraz makaron i gotujemy na dużym ogniu doprowadzając do wrzenia, a następnie redukujemy ogień. Cały czas gotujemy pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy pastę pomidorową oraz duszone pomidory z puszki. Sok powinien się już zredukować, co trwa około 20-25 minut. Dodajemy czosnek obrany i przepuszony przez praskę. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Serwujemy z serem i świeżą bazylią.