Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Zupa miso ze szparagami
  • Zupy
  • Przepis na

Zupa miso ze szparagami

08.07.2023 Odsłon: 597
5.0 (4 oceny)

Przepis dnia: 14-07-2023

Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Jednym z kolejnych nietuzinkowych sposobów na przygotowanie szparagów jest japońska zupa miso ze szparagami. Podpatrzyłam tę metodę u jednego z moich fejsbukowych znajomych (choć Przemka znam również osobiście w całkiem realnym świecie), lecz przygotowałam trochę po swojemu. Dla mnie to była świetna inspiracja, a do przygotowania potrawy użyłam mojego intensywnego w smaku, długo gotowanego wywaru warzywnego z obierek.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2496

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 514

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5371

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4769

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5197

do 30 min 30 min
15
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3478

do 30 min 30 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2496

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 514

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5371

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4769

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5197

do 30 min 30 min
15
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3478

do 30 min 30 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Zupa miso ze szparagami
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
1-2 osoby

Składniki

  • pół pęczka (250 g) zielonych lub fioletowych szparagów
  • 500 ml intensywnego wywaru z warzyw, grzybów i ewentualnie przypraw korzennych (długo gotowany wywar można przygotować w dowolny sposób)
  • 2 łyżki dowolnej pasty miso (użyłam shinshu z brązowym ryżem)
  • szklanka mocno ciepłej wody do rozmieszania pasty miso (uwaga, lepiej zacząć od mniejszej ilości, a następnie stopniowo dolewać)
  • kilka świeżych grzybów shitake, boczniaków lub pieczarek
  • opcjonalnie – kawałek namoczonego wcześniej glonu kombu lub wakame
  • garstka szczypioru z dymki lub z cebuli siedmiolatki
  • do podania – świeże tofu (pół opakowania) lub 2 ugotowane na półtwardo jajka
  • opcjonalnie – miseczka ugotowanego ryżu
Sposób przygotowania:
1

Szparagi umyj, odłam i odrzuć zdrewniałe końce, a zielone pędy pokrój w kawałki, jakie chcesz. Moje miały około 2 cm długości.

2

Grzyby oczyść i pokrój w plasterki, ćwiartki lub dowolne kawałki, ale najlepiej takie na jeden kęs.

3

Bulion zagotuj, a następnie dodaj do niego pokrojone szparagi, grzyby i ewentualnie glony (u mnie kombu, które niestety zapomniałam wcześniej namoczyć i przez to nie dało się tego glona zjeść, ale swoje wartości oddał zupie), gotuj około 5-7 minut. Wyłącz palnik.

4

W miseczce rozmieszaj pastę miso najpierw z niewielką ilością ciepłej wody,

5

a następnie dodawaj stopniowo resztę wody, nieustannie mieszając.

6

Rozmieszaną w wodzie pastę miso dodaj do garnka z bulionem, wymieszaj dokładnie i już nie gotuj.

7

Rozdziel do dwóch misek, a następnie podawaj z pokrojonym szczypiorem i świeżym tofu lub ugotowanym na półtwardo jajkiem. Osobno możesz podać miseczkę ryżu.

8

Tradycyjna zupa z pasty miso, pita codziennie na śniadanie (na czczo) w wielu rejonach Japonii i Chin, wiązana jest z długim i zdrowym życiem. Nie dość, że zupa z miso sama w sobie jest zasadotwórcza, to na dodatek niweluje poziom zakwaszenia organizmu związanego z nadmiernym użyciem mięsa, cukru, alkoholu czy tytoniu.

9

Najczęściej pasta miso powstaje w wyniku naturalnej fermentacji ziaren soi lub soi i zbóż. Niepasteryzowane miso to tradycyjny produkt, chętnie używany w kuchni makrobiotycznej, którego zdrowotne właściwości są powszechnie wykorzystywane w Oriencie. Warto wiedzieć, że tylko niepasteryzowana pasta miso zachowuje swoje przyjazne zdrowiu zalety. A wszystko to dzięki zamieszkującym je żywym kulturom bakterii.

10

Dlatego po dodaniu pasty miso do garnka już nie gotujemy zupy, żeby nie stracić tych cennych walorów. Więcej o rodzajach pasty miso dowiesz się, zaglądając do wpisu na blogu. Warto też wiedzieć, że wiele ze swoich zdrowotnych właściwości pasta miso (oraz moja zupa miso ze szparagami) zawdzięcza flawonoidom, czyli przeciwutleniaczom pochodzącym z ziaren soi. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki