Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z kolejnych nietuzinkowych sposobów na przygotowanie szparagów jest japońska zupa miso ze szparagami. Podpatrzyłam tę metodę u jednego z moich fejsbukowych znajomych (choć Przemka znam również osobiście w całkiem realnym świecie), lecz przygotowałam trochę po swojemu. Dla mnie to była świetna inspiracja, a do przygotowania potrawy użyłam mojego intensywnego w smaku, długo gotowanego wywaru warzywnego z obierek.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7014
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5369
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2575
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7014
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5369
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2575
Składniki
Szparagi umyj, odłam i odrzuć zdrewniałe końce, a zielone pędy pokrój w kawałki, jakie chcesz. Moje miały około 2 cm długości.
Grzyby oczyść i pokrój w plasterki, ćwiartki lub dowolne kawałki, ale najlepiej takie na jeden kęs.
Bulion zagotuj, a następnie dodaj do niego pokrojone szparagi, grzyby i ewentualnie glony (u mnie kombu, które niestety zapomniałam wcześniej namoczyć i przez to nie dało się tego glona zjeść, ale swoje wartości oddał zupie), gotuj około 5-7 minut. Wyłącz palnik.
W miseczce rozmieszaj pastę miso najpierw z niewielką ilością ciepłej wody,
a następnie dodawaj stopniowo resztę wody, nieustannie mieszając.
Rozmieszaną w wodzie pastę miso dodaj do garnka z bulionem, wymieszaj dokładnie i już nie gotuj.
Rozdziel do dwóch misek, a następnie podawaj z pokrojonym szczypiorem i świeżym tofu lub ugotowanym na półtwardo jajkiem. Osobno możesz podać miseczkę ryżu.
Tradycyjna zupa z pasty miso, pita codziennie na śniadanie (na czczo) w wielu rejonach Japonii i Chin, wiązana jest z długim i zdrowym życiem. Nie dość, że zupa z miso sama w sobie jest zasadotwórcza, to na dodatek niweluje poziom zakwaszenia organizmu związanego z nadmiernym użyciem mięsa, cukru, alkoholu czy tytoniu.
Najczęściej pasta miso powstaje w wyniku naturalnej fermentacji ziaren soi lub soi i zbóż. Niepasteryzowane miso to tradycyjny produkt, chętnie używany w kuchni makrobiotycznej, którego zdrowotne właściwości są powszechnie wykorzystywane w Oriencie. Warto wiedzieć, że tylko niepasteryzowana pasta miso zachowuje swoje przyjazne zdrowiu zalety. A wszystko to dzięki zamieszkującym je żywym kulturom bakterii.
Dlatego po dodaniu pasty miso do garnka już nie gotujemy zupy, żeby nie stracić tych cennych walorów. Więcej o rodzajach pasty miso dowiesz się, zaglądając do wpisu na blogu. Warto też wiedzieć, że wiele ze swoich zdrowotnych właściwości pasta miso (oraz moja zupa miso ze szparagami) zawdzięcza flawonoidom, czyli przeciwutleniaczom pochodzącym z ziaren soi. Smacznego!