Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieciaki nie przepadają za mlecznymi zupami. Trzeba więc podać ją nieco inaczej by im smakowała. Tę zupę zjadają bez problemu.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 495
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 416
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1509
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5804
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 495
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 416
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1509
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5804
Składniki
Zaczynamy od przygotowania lanych kluseczek. Do kubka wbijamy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę.Dodajemy odrobinę soli i ucieramy przy pomocy łyżki lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste, dodajemy 3-4 łyżki wody. Można też przygotować twarde ciasto i zetrzeć na grubych oczkach. Można też użyć płatków owsianych. Na dno garnka z grubym dnem wlewamy 1/4 szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dzięki temu zabiegowi- zupa mleczna się nam nie będzie przypalać. Wlewamy mleko. Po zagotowaniu - wlewamy cienkim strumieniem lane kluseczki. Chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy odrobinę soli, słodzimy do smaku i wsypujemy rodzynki. Zestawiamy garnek z ognia. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe. Dodajemy do zupy. Zostawiamy łyżkę płatków do dekoracji talerza. Jeśli lubimy- możemy dodać szczyptę cynamonu.