Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieciaki nie przepadają za mlecznymi zupami. Trzeba więc podać ją nieco inaczej by im smakowała. Tę zupę zjadają bez problemu.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6027
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9060
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8471
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5827
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6027
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9060
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8471
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5827
Składniki
Zaczynamy od przygotowania lanych kluseczek. Do kubka wbijamy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę.Dodajemy odrobinę soli i ucieramy przy pomocy łyżki lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste, dodajemy 3-4 łyżki wody. Można też przygotować twarde ciasto i zetrzeć na grubych oczkach. Można też użyć płatków owsianych. Na dno garnka z grubym dnem wlewamy 1/4 szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dzięki temu zabiegowi- zupa mleczna się nam nie będzie przypalać. Wlewamy mleko. Po zagotowaniu - wlewamy cienkim strumieniem lane kluseczki. Chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy odrobinę soli, słodzimy do smaku i wsypujemy rodzynki. Zestawiamy garnek z ognia. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe. Dodajemy do zupy. Zostawiamy łyżkę płatków do dekoracji talerza. Jeśli lubimy- możemy dodać szczyptę cynamonu.