Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zupa brokułowo-serowa jest idealną propozycją na Środę Popielcową. Szybka, sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją w zaledwie 30 minut. Danie jest wyjątkowo rozgrzewające i aromatyczne, pełne smaku i lekkiej pikanterii. Dodatek brokułu i marchewki dodaje nuty słodyczy. Ta zupa będzie idealnym pomysłem na pierwsze danie dla całej rodziny, nawet dla tych, którzy na co dzień niezbyt przepadają za brokułami.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34863
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15121
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34863
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15121
Składniki
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a marchewkę pokrój w średniej wielkości kostkę. Brokuł podziel na różyczki – mniejsze i większe.
W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i marchewkę, a następnie smaż wszystko przez 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dołóż czosnek i smaż kolejne 1-2 minuty, aż całość zacznie ładnie pachnieć.
Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko, tworząc zasmażkę. Powinna lekko zbrązowieć.
Wlej bulion, a następnie mleko i musztardę. Mieszaj do połączenia i podgrzewaj do zgęstnienia, po czym zmniejsz ogień do średniego.
Cheddar zetrzyj na tarce i dołóż je do zupy razem z brokułami. Gotuj wszystko przez 2-4 minuty, do miękkości warzyw.
Zupę brokułowo-serową podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Przed zaserwowaniem posyp całość dodatkowym serem.