Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałem dziś osobliwy sen pełen zagadek ️ Śniła mi się moja mama, królowa Elżbieta i Król Jerzy ...Dostałem w tym śnie także prezent , tym prezentem była starożytna księga spisana starą greką ( coś jak Codex Gigas) , wraz z tą księgą dostałem też cyrkiel i zapytano mnie czy wiem jak się tym posługiwać ? I zaczałem rysować pustych kartach księgi okręgi .... Przeto inspirowany snem tym uwieczniłem te atrybuty ze snu na mym talerzu zaś danie dzisiejsze to tradycyjna zupa z moich rodzinnych stron (Ziemia Lubuska) , danie nazywa sie ZUPA NIEBECZ a jej tradycyjny skład to mięsiwo , kiełbasa, grzyby leśne (suszne lub świeże - najlepsze to podgrzybki acz inne też się nadadzą) , korzeń pietruszki, listek laurowy, ziele angielskie, smalec, seler, marchew , majeranek, ziemniaki i kiszona kapusta z tym , że ja zwykle dodaje jeszcze do tego cebulę i lubczyk i odrobinę mielonej papryki ostrej
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24798
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5951
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 170
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24798
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5951
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 170
Składniki
Umyte i pokrojonych w kawałki warzywa korzeniowe, cebulkę i kiełbaskę blanszujemy na smalcu aż zaczną wydawać przyjemny zapach. Następnie zalać należy zimną wodą, ddać ziela angielskieg, liści laurowych i oczywiście mięsiwo i na tym ugotować wywar. (Potem wywar można przecedzić ale u mnie w domu rodzinnym nidy się tego nie robiło, bo esencją zupy są warzywa), Dodajemy za to ziemniaki krojone jak kto lubi i grzyby (jak ktoś lubi to może je minimum godzinę przed namoczyć ale nie ma takiej potrzeby , namoczą się w zupie) :) Następnie dodać (może być uprzednio ugotowana) kapustę kiszoną z kminkiem :) Zupę podawać na gorąco :)