Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałem dziś osobliwy sen pełen zagadek ️ Śniła mi się moja mama, królowa Elżbieta i Król Jerzy ...Dostałem w tym śnie także prezent , tym prezentem była starożytna księga spisana starą greką ( coś jak Codex Gigas) , wraz z tą księgą dostałem też cyrkiel i zapytano mnie czy wiem jak się tym posługiwać ? I zaczałem rysować pustych kartach księgi okręgi .... Przeto inspirowany snem tym uwieczniłem te atrybuty ze snu na mym talerzu zaś danie dzisiejsze to tradycyjna zupa z moich rodzinnych stron (Ziemia Lubuska) , danie nazywa sie ZUPA NIEBECZ a jej tradycyjny skład to mięsiwo , kiełbasa, grzyby leśne (suszne lub świeże - najlepsze to podgrzybki acz inne też się nadadzą) , korzeń pietruszki, listek laurowy, ziele angielskie, smalec, seler, marchew , majeranek, ziemniaki i kiszona kapusta z tym , że ja zwykle dodaje jeszcze do tego cebulę i lubczyk i odrobinę mielonej papryki ostrej
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242296
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242296
Składniki
Umyte i pokrojonych w kawałki warzywa korzeniowe, cebulkę i kiełbaskę blanszujemy na smalcu aż zaczną wydawać przyjemny zapach. Następnie zalać należy zimną wodą, ddać ziela angielskieg, liści laurowych i oczywiście mięsiwo i na tym ugotować wywar. (Potem wywar można przecedzić ale u mnie w domu rodzinnym nidy się tego nie robiło, bo esencją zupy są warzywa), Dodajemy za to ziemniaki krojone jak kto lubi i grzyby (jak ktoś lubi to może je minimum godzinę przed namoczyć ale nie ma takiej potrzeby , namoczą się w zupie) :) Następnie dodać (może być uprzednio ugotowana) kapustę kiszoną z kminkiem :) Zupę podawać na gorąco :)