Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogonowa (wołowa)

Zupa ogonowa (wołowa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2161 Ocena: 48053

Dodano:

Odsłon: 2546

Chyba jedna z naszych ulubionych zup. W ogóle zupy są bardzo dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w wersji wołowej. Mega! <3

Składniki

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli.
    Po tym czasie kawałki mięsa wyjmujemy, dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i przyprawy, pozostawiamy na wolnym ogniu około 20-25 min (do miękkości warzyw).
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellapi 18 maja 2017 OMG już chodzi za mną od dobrych dwóch tygodni, chyba czytasz mi w myślach. Prześlij w słoiczku trochę :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń