Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszną, domową zupę ogórkową. Można ją podawać zabielaną lub też bez śmietany.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3912
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415134
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2471
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3912
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415134
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2471
Składniki
Skrzydełka dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i solimy.
Obieramy marchewkę, pietruszkę i por. Marchewkę kroimy w kostkę. Kiedy skrzydełka się podgotują, zbieramy z powierzchni szumowiny i dorzucamy warzywa. Gotujemy wszystko aż skrzydełka zaczną się rozpadać.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy do podgotowania – nie kogą być całkiem miękkie. Kiedy skrzydełka będą już mocno ugotowane z wywaru wyjmujemy mięso, pietruszkę i pora. Dodajemy do wywaru podgotowane ziemniaki.
Obieramy ogórki kiszone i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do wywaru. Dolewamy pół szklanki kwasku z kiszenia ogórków. Na koniec zabielamy zupę śmietaną rozrobioną w niewielkiej ilości letniej wody. Gotujemy wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.