Do góry

Zupy Przepis na:

zupa ogórkowa...

zupa ogórkowa...

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 18085

Dodano:

Odsłon: 14789

mój ulubiony przepis na ogórkową. Zupę ogórkową, zazwyczaj gotuje na żeberkach bądź kościach od schabu. Śmietanę to już każdy dodaje sobie jeśli chce na talerzu…

Składniki

  • kości od schabu
  • 1 duża marchew
  • mała pietruszka
  • pół selera
  • kawałek pora
  • ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • kwas z ogórków
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • śmietana
  • koperek
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. do garnka wrzucamy kości od schabu, liść laurowy i ziele angielskie; zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy wywar. Można go sobie przygotować dzień wcześniej. Kiedy mięso jest miękkie; wyjmujemy i obieramy mięso. Wrzucamy z powrotem do wywaru, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy.



  2. Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach warzywa, pora kroimy w półplasterki. Warzywa te przesmażamy na patelni na roztopionym maśle, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wrzucamy do zupy.

  3. Gotujemy ok 10-15min. Pod koniec gotowania dodajemy starte także na tarce o grubych oczkach ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest dla nas mało kwaśna wlewamy kwas ogórkowy wedle uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń