Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna zupa z kiszonych ogórków. Jedna z najsmaczniejszych w kuchni polskiej słynącej z obfitości i różnorodności zup.
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 84
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 275
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 84
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 275
Składniki
Obrane i umyte warzywa oraz skrzydełka wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2l). Gotujemy wywar około 1 godz. Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków. W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Obieramy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy na maśle. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni nam odpowiednią kwaśność zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę połączoną z mąką. Zagęszczamy zupę. Śmietanę należy przed wlaniem do zupy zahartować odrobiną gorącego wywaru. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, cukrem, maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekanym koperkiem. Zupa ogórkowa gotowa!