Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę ugotowałam na świeżych, tegorocznych kiszonych ogórkach. Jest delikatna w smaku, ale bardzo wyrazista. Ja lubię taką dosyć kwaskową. Wy dozujcie sobie kwas ogórkowy wg. swoich kubków smakowych. Koniecznie posypcie w talerzu obficie świeżym koperkiem, ogórkowa i koperek to pyszny duet :)
nóż, patelnia, duży garnek, tarka do jarzyn
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6817
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę, por przeciąć wzdłuż na pół, pokroić w cienkie paski, oczyszczoną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić, dodać por, marchewkę, seler i ziemniaki. Chwilę wszystko podsmażać, od czasu do czasu zamieszać.
Wrzucić wszystko do garnka, zalać 1,5 l gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jarzynkę do smaku. Jeżeli jest z solą uważać z ilością, bowiem ogórki i kwas również zawierają sól. Gotować na niedużym ogniu do miękkości warzyw.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć chwilę starte na tarce o małych oczkach ogórki. Dodać do garnka z ugotowanymi warzywami. Dolać kwasu, tyle, aby zupa uzyskała odpowiednią dla Was kwasowość. U mnie była to szklanka (250 ml )
Mąkę roztrzepać w mleku i śmietanie, zahartować odrobiną gorącej zupy, wlać i zagotować. Dodać łyżkę majeranku, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Podawać posypaną obficie koperkiem.