Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to klasyka polskiej kuchni. Nasza mam gotuje zupę tak, jak nauczyła ją babcia Ksenia. Ogórki pokrojone w kostkę trzeba podsmażyć na maśle, zupę zabielić dobrą wiejską śmietaną. Najważniejsze są jednak ogórki, to one decydują o smaku i kwaśności zupy, a ogórkowa musi być kwaśna!
Składniki
Obrane i umyte warzywa oraz mięso wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (ok. 2l). Gotujemy wywar około 1 godz. (skrzydełka) lub 1 i1/2 godz. (wieprzowinę) na małym ogniu.
Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę tarkujemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 20min, do miękkich ziemniaków.
W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Należy je obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy ogórki, aż zmiękną, nie dłużej jak 5-8 minut.
Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy i wlewamy sok w ilości, która zapewni nam odpowiednią kwaśność zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy zahartowaną śmietanę z łyżką mąki, aby zagęścić zupę. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekanym koperkiem. Gotowe!
Nigdy nie wrzucamy do zupy kwaśnych ogórków przed ugotowaniem ziemniaków, bo ziemniaki będą twarde. Śmietanę kwaśną koniecznie trzeba zahartować, czyli zalać odrobiną gorącej zupy i wymieszać przed wlaniem do garnka, inaczej zupa się zwarzy i będzie wyglądała mało apetycznie. Ogórki przesmażone na maśle nabiorą delikatnego smaku.