Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna polska zupa ogórkowa na kurczaku, z ziemniakami, marchewką i koperkiem. Delikatna zupa zabielana śmietaną.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Składniki
Szyjkę i skrzydełka kurczaka oczyścić i umyć. Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami. Cebulkę obrać i posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić skrzydełka oraz szyjkę i podsmażyć. Wlać 2 litry gorącej wody, dodać kawałek selera i korzeń pietruszki, gotować około 25 minut. Na patelni, na maśle klarowanym poddusić cebulkę, marchew oraz ziemniaki. Do rosołu dodać podduszoną cebulkę, marchew i ziemniaki. Zupę gotować jeszcze około 10-15 minut na średnim ogniu. Dodać starte ogórki kiszone, podgotować. Zupę ogórkową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po kilku minutach zdjąć z ognia. Do gorącej zupy wlać zahartowaną i spienioną śmietanę, rozmieszać, wsypać posiekany koperek. Przy wydawaniu, na jedną porcję zupy ogórkowej należy przeznaczyć pół szyjki lub 1 skrzydełko z kurczaka. Smacznego :)