Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16593

Dodano:

Odsłon: 3435

Tradycyjna polska zupa

Składniki

  • 30 dag wędzonych żeberek
  • 1 marchew
  • 1 mały por
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały seler
  • 5 ziemniaków
  • kwaśna śmietana
  • sok z kiszonych ogórków
  • 5 kiszonych ogórków
  • koperek
  • 10 dag boczku wędzonego
  • sól
  • Pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka zalałem 1,5 litra wody ,dodałem listek laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego , gotowałem na wolnym ogniu .
    Po 20 minutach dodałem umyte i oskrobane warzywa. Po pół godzinie je wyjąłem .Dodałem pokrojone w kostkę ugotowane uprzednio osobno ziemniaki, boczek wędzony pokrojony również w kostkę ,gotowałem 15 minut. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach .Na patelni roztopiłem masło dodałem starte ogórki dusiłem na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ogórki dodałem do wywaru , dolałem sok , pokrojone warzywa ( poza porem ) , doprawiłem solą i pieprzem. Wlałem śmietanę , wcześniej zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Wrzuciłem posiekany koperek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 07 lipca 2014 uwielbiam taką ogórkową, która pachnie wędzonką, a miseczki podbiły moje serce :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 lipca 2014 Właśnie mam dwudniowe ogórki kiszone.Jutro z nich będzie zupka.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń