Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47364

Dodano:

Odsłon: 6029

Nie ma to jak polskie zupy. Od czasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki.

Składniki

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 3 ziemniaki
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży)
  • kwas z ogórków
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żołądki oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), zagotowujemy, usuwamy szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.
    Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski.
    Wywar przecedzamy.
    Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy.
    Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu.
    Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki.
    Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek (u nas suszony, sorki, sklera…zapomnieliśmy kupić świeży), zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy kwasem z ogórków, solą i pieprzem.
    Na powierzchnię zupy wbijamy jajka, gotujemy pod przykryciem przez kilka min. Pamiętajmy, że kwas szybko ścina białko, dodatkowo wysoka temperatura.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 05 marca A ogórki kiszone kołobrzeskie przecież użyłeś. Czyż nie ? kupione w sklepie w Żarach ze zdrowa żywnością.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń