Zupy Przepis na:
Zupa ogórkowa wg Pascala

Przepisów i artykułów: 2157 Ocena: 47996
Dodano: 18.01.2015
Odsłon: 6457
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- kilka skrzydełek z kurczaka
- cebula
- 2 marchewki
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- kilka ziemniaków
- 6 ogórków kiszonych
- szklanka kwasu z ogórków
- gałązka natki pietruszki
- pęczek koperku
- 50 g ryżu
- śmietana
- sól ,pieprz
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Udka i skrzydełka z kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 2 l) ,dodajemy cebulę ,marchewki ,liść laurowy i kilka ziaren pieprzu ,solimy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień ,gotujemy do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki (dość grube) ,dodajemy do zupy 20 min po zagotowaniu i zmniejszenia płomienia. Ogórki kroimy na plasterki i razem z natką (całą) dodajemy do zupy zaraz po ziemniakach. Gdy mięso będzie miękkie ,wyjmujemy je razem z marchewkami ,studzimy ,kroimy na kawałki (marchew w krążki) i dodajemy do zupy. Wlewamy sok z ogórków ,wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy do zupy chwilę przed podaniem. Podajemy gorącą ,ze śmietaną.
Komentarze do przepisu (2)

Jagoda50 18 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Klasyk ale dobry.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 18 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
wygląda niezwykle apetycznie :)2 Kto głosował? | Odpowiedz