Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad naszykowałam zupę ogórkową lecz inaczej niż tradycyjną a to dlatego że nie tarte ogórki a pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na maśle, tak przygotowana ogórkowa ma bardziej wyrazisty smak
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 120
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 217
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1985
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 120
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 217
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1985
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody dodać kość schabową, tłuszcz gęsi oraz warzywa pokrojone dowolnie, zagotować i zmniejszyć gaz gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kości w czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny. Jak już mięso na kości schabowej jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków nie solić ani nie doprawiać wywaru przed dodaniem ogórków
W czasie gdy wywar gotuje się z ziemniakami wtedy przygotować ogórki a mianowicie pokroić je w drobną kostkę. Pokrojone przełożyć na patelnię z roztopionym masłem i podsmażyć je do czasu aż zmienią kolor i wyparuje z nich lekko sok
Gdy już ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie a ogórki mamy przygotowane wtedy przełożyć usmażone ogórki do wywaru wlać kwas z ogórków ale tylko pod warunkiem że lubicie kwaśną zupę, chwile pogotować do miękkości ogórków następnie doprawić przyprawą uniwersalną według swego smaku, po chwili wlać śmietanę oraz wsypać łyżeczkę cukru dla lepszego smaku zupy lekko zagotować. Po wyłączeniu ognia dodać ziela angielskie oraz liść laurowy zamieszać i odstawić na chwilę aby zupa przeszła aromatem ziela i liścia
Zupa ogórkowa po ugotowaniu jest bardzo smaczna i aromatyczna, pachnie bardzo mocno ogórkami moim zdaniem bardziej niż gdy jest gotowana z tartymi ogórkami a i w zupie mocniej czuć ogórka niż z tartymi. Jeżeli lubicie zupę ogórkową to serdecznie polecam ten sposób będziecie po prostu zachwyceni