Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedykolwiek zupę ogórkową z ryżem ? Tak dobrze czytacie z ryżem i dodatkiem ziemniaków u mnie w moim domu rodzinnym często jadaliśmy takie mieszane zupy są bardzo smaczne a za razem bardzo sycące
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 4065
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 242
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 80
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 4065
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 242
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 80
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać wypłukaną łopatkę ( może być mrożona ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować zmniejszyć ogień zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny. W trakcie gotowania się wywaru z mięsem dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa
Gdy mięso z łopatki jest już prawie miękkie ( przekłuwając je widelcem będzie wiadomo czy już miękkie ) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż, całość nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu w trakcie gotowania dodać liście magii, pora oraz selera ( zupa czym na wolniejszym ogniu się gotuje tym bardziej jest przezroczysta i klarowna )
W międzyczasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu przygotować ogórki ja wzięłam swoje z tamtego roku, zetrzeć je na tarce jarzynowej, następnie na patelnię dodać masło roztopić je i dodać starte ogórki kiszone smażyć tak długo aż z dodanych ogórków wyparuje sok
Jak już w zupie ziemniaki i ryż są wystarczająco miękkie wyjąć mięso z łopatki na talerzyk ( będzie do chlebka mięso ), do zupy dodać usmażone ogórki oraz wlać sok i chwilę pogotować ( usmażone ogórki są bardzo miękkie ). Do nadal gotującej się zupy już z dodanymi ogórkami wsypać łyżeczkę cukru a po chwili wlać śmietanę, zamieszać lekko zagotować a na koniec dodać natkę pietruszki i zamieszać zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej ogórkowej można sok pominąć, śmietanę również można pominąć i ugotować zupę bez niej
Ugotowaną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem podałam z kawałkami miękkiego mięsa z łopatki. Zupa wyszła Taka jaką lubimy czyli bardzo fajna kwaśna i lekko słodka lecz rozumiem że każdy ma inny gust i smak co do zup