Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1034 Ocena: 7127

Dodano:

Odsłon: 2243

Jedliście kiedykolwiek zupę ogórkową z ryżem ? Tak dobrze czytacie z ryżem i dodatkiem ziemniaków u mnie w moim domu rodzinnym często jadaliśmy takie mieszane zupy są bardzo smaczne a za razem bardzo sycące

Składniki

  • 600 g mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 1 młoda marchew 120 g,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny (mam od mamy),
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 8 młodych ziemniaków,
  • 8 małych lub 4 duże ogórki kiszone,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 3 łyżki ryżu,
  • 1 łyżka liści magii,
  • 2 łyżki liści pora razem z liśćmi selera,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 165 ml lub pół szklanki śmietany 30 %,
  • 0,5 szklanki soku z ogórków (szklanka poj. 210 ml)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa ogórkowa z ryżem

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać wypłukaną łopatkę ( może być mrożona ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować zmniejszyć ogień zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny. W trakcie gotowania się wywaru z mięsem dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa

  2. Gdy mięso z łopatki jest już prawie miękkie ( przekłuwając je widelcem będzie wiadomo czy już miękkie ) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż, całość nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu w trakcie gotowania dodać liście magii, pora oraz selera ( zupa czym na wolniejszym ogniu się gotuje tym bardziej jest przezroczysta i klarowna )

  3. W międzyczasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu przygotować ogórki ja wzięłam swoje z tamtego roku, zetrzeć je na tarce jarzynowej, następnie na patelnię dodać masło roztopić je i dodać starte ogórki kiszone smażyć tak długo aż z dodanych ogórków wyparuje sok

  4. Jak już w zupie ziemniaki i ryż są wystarczająco miękkie wyjąć mięso z łopatki na talerzyk ( będzie do chlebka mięso ), do zupy dodać usmażone ogórki oraz wlać sok i chwilę pogotować ( usmażone ogórki są bardzo miękkie ). Do nadal gotującej się zupy już z dodanymi ogórkami wsypać łyżeczkę cukru a po chwili wlać śmietanę, zamieszać lekko zagotować a na koniec dodać natkę pietruszki i zamieszać zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej ogórkowej można sok pominąć, śmietanę również można pominąć i ugotować zupę bez niej

  5. Ugotowaną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem podałam z kawałkami miękkiego mięsa z łopatki. Zupa wyszła Taka jaką lubimy czyli bardzo fajna kwaśna i lekko słodka lecz rozumiem że każdy ma inny gust i smak co do zup

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń