Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego, jak polskie, tradycyjne zupy. Te smaki są nie do podrobienia. Przypominają nam domową atmosferę sprzed lat. Może dlatego, z taką chęcią i sentymentem, do nich wracamy. Tym razem postanowiliśmy zrobić zupę ogórkową z ryżem i ziemniakami, zabielaną śmietaną.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 288
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 388
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 151
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 288
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 388
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 151
Składniki
Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Wywar przecedzamy przez gazę. Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.