Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 129

Dodano:

Odsłon: 2268

Pyszna i delikatna w smaku zupa przygotowana z gruntowych ogórków.

Składniki

  • ogórki gruntowe 4 - 5 szt,
  • ziemniaki 4 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka mała 1 szt,
  • seler niewielki kawałek,
  • cebula 1 szt,
  • por 1/2 szt,
  • bulion warzywwny 1,5 l,
  • kasza jaglana 100 g,
  • serek topiony śmietankowy 60 g,
  • masło 2 łyżki,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • posiekany koperek 2 łyżki,
  • listek laurowy 1 szt,
  • ziele angielskie 2 szt,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić na paski, por pokroić na półplasterki, cebulę obrać i posiekać, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać ogórki i smażyć razem około 5 - 7 minut. Bulion zagotować, dodać wszystkie warzywa oprócz ogórków, listek laurowy oraz ziele angielskie i razem gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać ogórki, kaszę jaglaną, serek topiony, sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marianna1289 20 września Interesujący przepis z kaszą jaglaną pewnie wypróbuję

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń