Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z grzybami mun , zabielona mleczkiem kokosowym, z odrobiną papryczki chilli ,pora i kolendry.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5510
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1431
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5510
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1431
Składniki
Zaczynam od pokrojenia piersi z kurczaka w średnią kostkę i zamarynowania go. Dodaję oliwę z oliwek (na oko) mniej więcej 1-2 łyżki, dodaję przyprawy - curry, kurkumę, paprykę, sól i pieprz, dokładnie mieszam. Odstawiam na pół godziny do lodówki. PS Jeszcze lepiej zamarynować mięso dzień wcześniej. Kroję papryczkę chilli w cienkie krążki (usuwam pestki), pora również w cienkie krążki, tej zielonej części też się nie boję, choć dodaję jej połowę mniej od białej. Podsmażam na patelni z dodatkiem oliwy, na średnim ogniu i kiedy warzywa lekko się zrumienią zdejmuję z patelni. Następnie na patelni ląduje kurczak, obsmażam go z każdej strony na średnim ogniu, (mniej więcej po 7 min na stronę). Kiedy jest gotowy dodaję z powrotem do kurczaka podsmażoną papryczkę i pora. Zalewam grzyby mun gorącą wodą i zostawiam na 15 min. W międzyczasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu. Po 15 minutach odsączam grzyby i myję pod bieżącą wodą. Do gotującego się wolno bulionu, dodaję całą zawartość z patelni, grzyby mun, kiełki fasoli oraz wlewam mleczko kokosowe. Dorzucam garść kolendry. Gotuję jeszcze 15 min na wolnym ogniu. Na koniec jeśli trzeba solę i dodaję świeżo zmielony pieprz oraz natkę pietruszki, jeśli ją mam. Zalewam gorącą zupą makaron. Smacznego !