Zupy Przepis na:
Zupa orientalna z kurczakiem

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 373
Dodano: 19.08.2018
Odsłon: 3291
Składniki
- Ok. 1,5 l bulionu
- Grzyby mun 1 op.
- Pierś z kurczaka 2 szt.
- Kiełki fasoli mung ok. 150 g
- Makaron Chow mein 1 op.
- Papryczka chilli 1 szt.
- Por - połowa
- Kolendra - garść
- Papryka słodka łyżeczka
- Kurkuma łyżeczka
- Curry łyżeczka
- Sól i pieprz
- Mleczko kokosowe 200 ml
- Oliwa z oliwek
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Zaczynam od pokrojenia piersi z kurczaka w średnią kostkę i zamarynowania go. Dodaję oliwę z oliwek (na oko) mniej więcej 1-2 łyżki, dodaję przyprawy - curry, kurkumę, paprykę, sól i pieprz, dokładnie mieszam. Odstawiam na pół godziny do lodówki.
PS Jeszcze lepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.
Kroję papryczkę chilli w cienkie krążki (usuwam pestki), pora również w cienkie krążki, tej zielonej części też się nie boję, choć dodaję jej połowę mniej od białej. Podsmażam na patelni z dodatkiem oliwy, na średnim ogniu i kiedy warzywa lekko się zrumienią zdejmuję z patelni. Następnie na patelni ląduje kurczak, obsmażam go z każdej strony na średnim ogniu, (mniej więcej po 7 min na stronę). Kiedy jest gotowy dodaję z powrotem do kurczaka podsmażoną papryczkę i pora.
Zalewam grzyby mun gorącą wodą i zostawiam na 15 min.
W międzyczasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu.
Po 15 minutach odsączam grzyby i myję pod bieżącą wodą.
Do gotującego się wolno bulionu, dodaję całą zawartość z patelni, grzyby mun, kiełki fasoli oraz wlewam mleczko kokosowe. Dorzucam garść kolendry. Gotuję jeszcze 15 min na wolnym ogniu. Na koniec jeśli trzeba solę i dodaję świeżo zmielony pieprz oraz natkę pietruszki, jeśli ją mam. Zalewam gorącą zupą makaron.
Smacznego !
Komentarze do przepisu (0)