Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna rozgrzewająca zupa o smaku paprykowym z mięsnymi klopsikami
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24773
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 77
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24773
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 77
Składniki
Przygotowanie klopsików: Cebule posiekać i podsmażyć na maśle. Do miski przełożyć mięso, dodać podsmażoną cebulę, starty czosnek, posiekaną pietruszkę, jajko, bułkę tartą, musztardę, doprawić solą, pieprzem oraz mielona papryką słodką i ostrą. Wszystko razem wymieszać. Z powstałej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju.
Przygotowanie zupy: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę i zagotować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, wsypać mieloną paprykę słodką i ostrą, wymieszać, dorzucić posiekaną cebulę i po chwili dodać pokrojoną w paski paprykę i papryczkę chili. Podsmażać razem przez ok 5 min, co chwile mieszając (w razie konieczności dodać trochę więcej masła). Do gotujących się ziemniaków dodać podsmażoną cebulę z papryką, usmażone wcześniej klopsiki, całość doprawić solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i wymieszać. Gotować na średnim ogniu do czasu gdy ziemniaki i papryka będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Do szklanki wlać 2 łyżki śmietany, dodać do niej ok 3 łyżki zupy wymieszać dokładnie w szklance następnie przelać wszystko do zupy i wymieszać wszystko razem, chwilę jeszcze pogotować i gotowe!