Zupy Przepis na:
Zupa pekińska

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1803
Dodano: 09.09.2009
Odsłon: 34304
Składniki
- Rosół (może być z kostki) 1,5 litra
- pół piersi z kurczaka
- 5-6 pieczarek
- 5 grzybków mun (nie koniecznie)
- duża cebula
- pół puszki pędów bambusa
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 2 łyżki przyprawy Sambal Oelek
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 małe jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Cebule pokroić w piórka, kurczka pokroić w małe kawałeczki wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować 10 minut. Dorzucić wczesniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby mun. Pieczarki pokroić w plastry dorzucić do zupy razem z bambusem. Gotować kolejne 10 minut. Rozbełtane w szklance jajko powoli wlewać do gotującej się zupy, ciągle mieszając widelcem (z jajek mają powstać taki drobniutkie wstążeczki - kłaczki). Zupę doprawić octem, keczupem , przyprawą sambal oelek, sosem sojowym i przecierem. Na konieć wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie (odrobina) mąkę ziemniaczaną. Zagotować.
Komentarze do przepisu (3)

tomas15 21 września 2011Zgłoś do usunięcia
Zrobiłem jest bardzo dobre jak u chńczyka tylko dodałem jeszcze kapuste pekińską17 Kto głosował? | Odpowiedz

Pina86 25 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
W końcu prawdziwa zupa pekińska jakiej od dawna szukałam!!!!Dziękuję:)17 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 września 2009Zgłoś do usunięcia
Nooo i to jest właśnie chińska kuchnia :) a nie że ktoś robi sałatkę z vifonów i nazywa to chińszczyzną :P madziak, naprawdę fajny przepis dałaś :)17 Kto głosował? | Odpowiedz