Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza zupa peruwiańska jest bardzo smaczna, co potwierdziło kilka osób, które jej próbowały. Przepis przemknął mi gdzieś tam w Internecie, a może to była ulotka w sklepie, ale nie zapisałam źródła. Zapamiętałam go tylko w ogólnych zarysach. I okazało się, że to jest świetna zupa na zimę, aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Więc zapisuję ją tutaj, by zapamiętać, co też do niej dodałam, że była taka pyszna. Bo to trzeba zapisywać od razu, na świeżo. Czy ta zupa ma coś wspólnego z Peru? O tak, na pewno składniki! A one sprawiają, że gotowa potrawa jest pożywna, bezglutenowa i wegańska. Czyli bardzo uniwersalna, dobra dla wszystkich. Czy jednak naprawdę z Peru pochodzi, to nie wiem. Może powinno się ją nazwać raczej zupą w stylu peruwiańskim? Ale to przecież nieważne, bo skoro dobrze smakuje, to na pewno warto ją ugotować.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj kmin i paprykę mieloną oraz połowę pokrojonych batatów.
Całość krótko zasmażaj, wlej gorący bulion warzywny lub wodę i kostki rosołowe lub domową bulionetkę. Gotuj, aż słodkie ziemniaki zaczną się lekko rozpadać. Czyli jakieś 15 minut.
Następnie dodaj quinoę i pomidory oraz pokrojone papryki słodkie i ostre, po kilku minutach dodaj też resztę pokrojonych batatów.
Gotuj do miękkości, przyprawiając do smaku. Na koniec możesz dodać małą puszkę kukurydzy, bo bardzo dobrze pasuje do tej zupy.
Jak podawać zupę peruwiańską? Podawaj ozdobioną dowolnymi kiełkami, możesz także delikatnie posypać płatkami chili. Ale jeśli nie masz tych składników do dyspozycji, spokojnie możesz je pominąć. Bo to nie wpłynie na ostateczny smak zupy, a jedynie na jej wygląd na talerzu.
Smacznego!