Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest najsmaczniejsza zupa pieczarkowa spośród tych, których dane mi było spróbować. Jadałam bowiem zupę pieczarkową w różnych miejscach – u znajomych, na imprezach, w restauracjach lub przygotowaną z przepisów wyczytanych w książkach. A jednak moja własna, intuicyjna, bardzo często – resztkowa zupa pieczarkowa smakuje nam najbardziej. A dlaczego resztkowa? Bo często do gotowania tej pysznej zupy wykorzystuję wcześniej usmażone pieczarki. Czasem są to resztki pozostałe po przygotowaniu innych potraw, a czasem to właśnie świeżo podsmażone pieczarki stanowią pretekst do gotowania zupy.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1235
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 173
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1235
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 173
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki – w plasterki. Oba składniki podsmaż na maśle klarowanym na dużej patelni, na największym palniku. Albo od razu w szerokim garnku z grubym dnem, w którym zamierzasz gotować zupę. Dzięki wykorzystaniu dużej powierzchni grzyby będą się smażyć, a nie gotować we własnym sosie (bo po podgrzaniu pieczarki puszczą dużo soku!). Nie zapomnij oprószyć pieczarek pieprzem i solą.
W międzyczasie oczyść warzywa – marchewki, por i seler naciowy. Pokrój je w cienkie plasterki i dorzuć do pieczarek pod koniec smażenia. Niech jeszcze przez chwilę wszystko się podsmaża.
Warto pokreślić, że jeśli użyjesz esencjonalnego bulionu jarzynowego – możesz całkiem zrezygnować z dodatku warzyw do zupy. I tak wyjdzie pyszna! To jest świetna wiadomość dla osób gotujących w pośpiechu – użyj wcześniej podsmażonych pieczarek, dobrego bulionu oraz przypraw.
Podsmażone pieczarki i warzywa oprósz mąką i smaż jeszcze przez chwilę, mieszając od czasu do czasu – po kilku minutach mąka straci surowy smak.
Pieczarki i warzywa zalej chłodnym bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia zawartość garnka mieszając, by nie powstały grudki/kluski z mąki. Przykryj garnek i gotuj składniki przez około 20 minut.
Na koniec dodaj słodką śmietankę, wymieszaj i przypraw zupę szczyptą cukru (dla zaokrąglenia smaku), sporą ilością pieprzu i solą.
Zupa pieczarkowa najlepiej smakuje z makaronem albo z podsmażonymi na maśle grzankami. Ale możesz ją podać tak, jak lubisz – z kluskami, kaszą, ziemniakami, z kromką chleba – tu panuje pełna dowolność! Nie zapomnij tylko posypać zupy zieleniną tuż przed podaniem. Niech to będzie natka pietruszki, koperek albo jeszcze lepiej – dzikie zioła, które z nastaniem wiosny już wyłaniają się z ziemi. Smacznego!