Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na nową wersję zupy pieczarkowej ? a mianowicie ugotowana na kurzych łapkach które moja rodzina uwielbia i zabielona serkami topionymi z dodatkiem śmietany. W naszym domu jest za zwyczaj przewaga zup ponieważ mój mąż jest zupo maniakiem twierdzi że dzień bez zupy to dzień stracony
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5675
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5675
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Składniki
Do garnka wlać półtorej litra wody dodać oczyszczone i umyte łapki kurze oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować i zdjąć powstałe szumowiny chwilę pogotować do pół miękkości marchwi. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liście pora, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę i całość gotować pod pół przykrytą pokrywką na małym ogniu do miękkości ziemniaków
W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować pieczarki, oczyścić je i pokroić w mniejsze plasterki. Na patelnię przełożyć masło dodać przygotowane pieczarki i podsmażyć je do czasu aż wyparuje z nich woda
Gdy mamy już przygotowane pieczarki a ziemniaki w wywarze z kurzych łapek są miękkie, dodać przygotowane wcześniej pieczarki i całość na wolnym ogniu pogotować z dziesięć do piętnastu minut a w międzyczasie przygotować serki topione. Do salaterki przełożyć całe serki wlać do nich gorący wywar z przygotowywanej zupy i rozgnieść za pomocą widelca
Do rozgniecionych serków topionych z wywarem od zupy dodać solidną łyżkę śmietany 18 % oraz łyżeczkę cukru i także całość rozgnieść widelcem a następnie za pomocą specjalnego urządzenia lub małej trzepaczki roztrzepać tak aby była jednolita kremowa konsystencja
Jak już zupa z pieczarkami dość czasu się pogotowała wtedy wlać do niej przygotowane serki ze śmietaną i od razu energicznym ruchem łyżki zamieszać aby serki się nie zbiły w jedną kulkę, następnie wkroić umyty świeży koper wraz z liśćmi lubczyku zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia
Zupa wyszła bardzo smaczna i aromatyczna zabielona serkami jest o wiele zdrowsza a przede wszystkim gęstsza i mocno kremowa. Gotową zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Rodzinka zachwycona smakiem zupy a mąż szczęśliwy ponieważ uwielbia ogryzać kurze łapki