Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pieczarkowa na zakwasie może być alternatywą dla wigilijnego żuru z suszonymi grzybami.Może też być zwykłą zupą pieczarkową rozgrzewającą w zimowe dni.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5357
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 733
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3702
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 426
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2189
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5357
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 733
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3702
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 426
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2189
Składniki
Do garnka wlewamy wodę lub bulion. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę oraz seler.Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 20 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy na średnim ogniu aż woda odparuje i pieczarki lekko się przyrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby dodajemy do bulionu warzywnego i gotujemy na małym ogniu 10 min. Wlewamy zakwas - ja dodaję ok. 300 ml ale ilość zależy od jego "mocy" i stopnia kwasowości jaki chcemy uzyskać. Gotujemy jeszcze ok.5-7 min.