Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pieczarkowa na zakwasie może być alternatywą dla wigilijnego żuru z suszonymi grzybami.Może też być zwykłą zupą pieczarkową rozgrzewającą w zimowe dni.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2912
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 994
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1111
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 278
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2845
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2912
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 994
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1111
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 278
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2845
Składniki
Do garnka wlewamy wodę lub bulion. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę oraz seler.Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 20 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy na średnim ogniu aż woda odparuje i pieczarki lekko się przyrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby dodajemy do bulionu warzywnego i gotujemy na małym ogniu 10 min. Wlewamy zakwas - ja dodaję ok. 300 ml ale ilość zależy od jego "mocy" i stopnia kwasowości jaki chcemy uzyskać. Gotujemy jeszcze ok.5-7 min.