Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pieczarkowa na zakwasie może być alternatywą dla wigilijnego żuru z suszonymi grzybami.Może też być zwykłą zupą pieczarkową rozgrzewającą w zimowe dni.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1909
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3867
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3640
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 451
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1909
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3867
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3640
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 451
Składniki
Do garnka wlewamy wodę lub bulion. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę oraz seler.Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 20 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy na średnim ogniu aż woda odparuje i pieczarki lekko się przyrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby dodajemy do bulionu warzywnego i gotujemy na małym ogniu 10 min. Wlewamy zakwas - ja dodaję ok. 300 ml ale ilość zależy od jego "mocy" i stopnia kwasowości jaki chcemy uzyskać. Gotujemy jeszcze ok.5-7 min.