Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pieczarkowa na zakwasie może być alternatywą dla wigilijnego żuru z suszonymi grzybami.Może też być zwykłą zupą pieczarkową rozgrzewającą w zimowe dni.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12316
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13127
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5351
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12316
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13127
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5351
Składniki
Do garnka wlewamy wodę lub bulion. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę oraz seler.Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 20 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy na średnim ogniu aż woda odparuje i pieczarki lekko się przyrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby dodajemy do bulionu warzywnego i gotujemy na małym ogniu 10 min. Wlewamy zakwas - ja dodaję ok. 300 ml ale ilość zależy od jego "mocy" i stopnia kwasowości jaki chcemy uzyskać. Gotujemy jeszcze ok.5-7 min.