Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa z kapustą pękińską

Zupa pieczarkowa z kapustą pękińską

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2943

Dodano:

Odsłon: 1351

Bardzo smaczna i syta. Kapusta dodała słodkości a kwaśna śmietana dopełniła smaku.

Składniki

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 0,5 kg pieczarek brązowych i białych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka masła
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 pęczka kopru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pieczarkowa z kapustą pękińską

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
    Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.
    Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
    Gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie.
    W między czasie oczyszczamy pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle, kapustkę drobno szatkujemy.
    Dodajemy do garnka z bulionem i warzywami.
    Gotujemy ok. 15 minut po czym dodajemy kapustę.
    Doprawimy solą i pieprzem.
    Śmietanę hartujemy w łyżce gorącej zupy i wlewamy do całości. Koperek myjemy i drobno siekamy, dodajemy do zupy.
    Zagotowujemy i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń