Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa z nutą grzybów leśnych

Przepis dnia 2015-10-26
Zupa pieczarkowa z nutą grzybów leśnych

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 10805

Lekka, pożywna i szybka w przygotowaniu zupa? Taka jest właśnie zupa pieczarkowa z warzywami i aromatyczną nutą grzybów leśnych. Zupa kusi swym smakiem i aromatem, a dodatek papryczki chilli działa rozgrzewająco, dzięki czemu jest idealna na chłodne dni.

Składniki

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 6 pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula biała
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek kalarepki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • PRZYPRAWY:
  • 1 łyżeczka mielonych grzybów suszonych
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • papryczka chilli
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone w pasy pieczarki i dusimy razem do momentu odparowania nadmiaru wody.

  2. Pietruszkę, seler, ziemniaki, marchewkę i kalarepkę kroimy w kostkę i przesmażamy wszystko na odrobinie oliwy.

  3. Podsmażone warzywa i pieczarki dodajemy do gotującego się bulionu wraz z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, łyżeczką suszonych grzybów*, koperku oraz listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości.

    * Mielone grzyby suszone są świetną przyprawą do zup, sosów i dań mięsnych. W przyprawę zaopatrzył mnie mój Tata - zapalony grzybiarz, który część swoich zbiorów po wysuszeniu mieli.

  4. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chilli oraz zabielamy śmietaną wcześniej zahartowaną chochelką zupy - ponownie zagotowujemy.

    Zupę podajemy ze świeżą zieleniną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agasi 23 października 2015 W końcu ktoś podał przepis na prawdziwa zupę pieczarkową. Ja robię dokładnie tak samo tylko bez grzybów ale jak komuś mówię, że smażę pieczarki, cebulkę i warzywa to pytają się po co jak można to poprostu wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Wg mnie niestety nie to nie jest to wtedy zupa. W takiej postaci jak podała Pani to zupa nabiera smaku. Jest poprostu pyszna. dodam, że ja dodaję tylko śmietanę kremówkę, dla mnie jakakolwiek inna śmietana też psuje smak.No i oczywiście kwestia gęstości to już jak kto woli, można zabielić mąką lub zmiksować część warzyw i dodać co całości zupy wtedy jest naturalnie zagęszczona. Smacznego Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika1978 21 października 2015 Świetny pomysł z mielonymi grzybami. Na pewno spróbuję.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń