Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-10-2015
Lekka, pożywna i szybka w przygotowaniu zupa? Taka jest właśnie zupa pieczarkowa z warzywami i aromatyczną nutą grzybów leśnych. Zupa kusi swym smakiem i aromatem, a dodatek papryczki chilli działa rozgrzewająco, dzięki czemu jest idealna na chłodne dni.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone w pasy pieczarki i dusimy razem do momentu odparowania nadmiaru wody.
Pietruszkę, seler, ziemniaki, marchewkę i kalarepkę kroimy w kostkę i przesmażamy wszystko na odrobinie oliwy.
Podsmażone warzywa i pieczarki dodajemy do gotującego się bulionu wraz z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, łyżeczką suszonych grzybów*, koperku oraz listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości. * Mielone grzyby suszone są świetną przyprawą do zup, sosów i dań mięsnych. W przyprawę zaopatrzył mnie mój Tata - zapalony grzybiarz, który część swoich zbiorów po wysuszeniu mieli.
Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chilli oraz zabielamy śmietaną wcześniej zahartowaną chochelką zupy - ponownie zagotowujemy. Zupę podajemy ze świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)