Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa podwójnie rydzowa

Zupa podwójnie rydzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 549 Ocena: 5182

Dodano:

Odsłon: 221

Zupa ze świeżych rydzów z dodatkiem mączki z grzybów suszonych. Pyszna, naturalnie gęsta.

Składniki

  • Rydze świeże - 300g
  • Mączka rydzowa - 2 łyżki (przepis poniżej)
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1 plaster
  • Sól i pieprz
  • Makaron - 150g
  • Bulion (dowolny) - 1,5l
  • lub woda i dodatki:
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 2szt
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa podwójnie rydzowa

Przygotowanie

  1. Gotujemy bulion lub wodę z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Dodajemy warzywa. Ja wszystkie kroję w plasterki do zjedzenia, ale można oczywiście selera i pietruszkę ugotować w całości i wyłowić przed podaniem.

    Rydze oczyszczamy, myjemy, kroimy w kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i mączkę rydzową z tego przepisu:
    https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-maczka-rydzowa-proszek-z-suszonych-rydzow,191843,sprytnachochla.html
    Mączka nadaje pięknego aromatu i delikatnie zagęszcza zupę.

    Gotujemy jeszcze 10-15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
    Na suchej patelni prażymy mąkę, cały czas mieszając. Powinna lekko zbrązowieć, nabrać aromatu. Wsypujemy do zupy, gotujemy jeszcze 2 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń