Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidorowa to chyba najbardziej, obok rosołu, znana i lubiana zupa w Polsce. Jej smak zachęca do zjedzenia nawet największych niejadków. Towarzyszy też kolejnym pokoleniom. To doskonały przepis na zupę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Każda zupa pomidorowa jest trochę inna, bo wiele zależy od wyboru składników i zrobienia jej bazy, czyli rosołu. Choć może wydawać się prostym daniem, warto trzymać się pewnych proporcji i wskazówek, aby nie była zbyt rozwodniona i niedoprawiona. Poznaj nasz przepis na zupę pomidorową z rosołu i zobacz, jak zaskoczyć swoich bliskich!
Zupa pomidorowa to bez wątpienia jedno z najbardziej klasycznych i lubianych dań kuchni domowej. Nic dziwnego, jest prosta, aromatyczna i pełna smaku. Wielu z nas kojarzy zupę pomidorową z rosołu z poprzedniego dnia, co wywołuje przyjemne dziecięce wspomnienia oraz powrót do wspaniałych smaków mamy cze babci.
Właśnie dlatego proponujemy pomidorową przygotowaną na bazie domowego rosołu i wzbogacona passatą pomidorową. Zachwyca intensywnym kolorem i głębokim aromatem. To zupa, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu, ale równie dobrze odnajdzie się w roli ciepłego, rozgrzewającego dania serwowanego rodzinie w weekend.
Zaletą domowej zupy pomidorowej jest szybkość przygotowania. Jeśli masz pod ręką wcześniej ugotowany rosół, wystarczy kilkanaście minut, aby stworzyć pełnowartościowy i pyszny posiłek. Nie musisz mieć też skomplikowanych składników, wystarczy passata pomidorowa i śmietana – może być kwaśna 12 albo 18% w kartoniku, a jeśli chcesz dodać więcej słodyczy, to wybierz 30%.
Delikatność domowej pomidorowej na rosole całości podkreśla dodatek śmietany, która łagodzi smak pomidorów i nadaje zupie aksamitną konsystencję. Nie pomijaj jej podczas gotowania i dodaj ją na końcu.
Aromatyczne zwieńczenie stanowi posiekana natka pietruszki – świeża, ziołowa i delikatna w smaku. Możesz też użyć wersji suszonej, jeśli nie masz akurat świeżych gałązek. Nie trzeba więcej ziół, aby wydobyć wyjątkowy i domowy smak zupy pomidorowej. Sól, pieprz i natka pietruszki zdecydowanie wystarczą. Pomidorówka na rosole wyszła zbyt kwaśna? Dodaj odrobiny cukru albo papryki słodkiej mielonej.
Dodatkowo, jeśli w odłożonym rosole do zupy pomidorowej jest mięso, możesz je oddzielić od kości i dodać w kawałkach do garnka. Wzbogaci to smak i sprawi, że nie musisz przygotowywać drugiego dania. Wszyscy domownicy będą zachwyceni smakiem, a do tego najedzą się do syta.
Aby zupa pomidorowa wyszła naprawdę smaczna, kluczowy jest dobrej jakości bulion. Najlepiej jeśli to domowy tęgi rosół, ugotowany na mięsie (np. mieszanym wołowym i drobiowym) z dodatkiem warzyw i przypraw. To on stanowi bazę całej zupy i nadaje jej głębię. Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że jest dobrze przecedzony. Klarowny bulion sprawi, że pomidorówka z rosołu będzie nie tylko smaczna, ale też estetyczna.
Ryżu nie musisz gotować oddzielnie. Wystarczy, że wrzucisz go do podgrzanego rosołu. Gotuj ryż na małym ogniu, aż stanie się miękki, ale nie rozgotowany. Dopiero wtedy dodaj passatę lub przecier pomidorowy. Dzięki temu pomidory nie zakwaszą zupy zbyt wcześnie.
Śmietanę najlepiej dodać na końcu, już po zagotowaniu zupy. Aby uniknąć zwarzenia, zahartuj ją wcześniej, czyli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dopiero wtedy powoli wlej całość do garnka.
W prezentowanym przepisie proponujemy zupę pomidorową z ryżem. Dzięki temu jest bardziej sycąca i sprawdzi się nawet jako samodzielne danie. Najlepiej sprawdzi się ryż długoziarnisty, sypki i mało klejący. Nie rozpadnie się w gorącej zupie. Alternatywą dla ryżu jest makaron, np. nitki, świderki albo kolanka. Pomidorową na rosole możesz również podać w nowoczesnej wersji z grzankami, najlepiej domowymi, przygotowanymi na bazie pieczywa podprażonego na patelni z oliwą i czosnkiem. Pomiń wtedy gotowanie ryżu w przepisie. Połącz rosół z passatą pomidorową, śmietaną, solą, pieprzem i natką pietruszki. Na talerz podaj na wierzchu grzanki.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 27
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 27
Składniki
Rosół podgrzać, dodać ryż i gotować 15-20 minut aż ryż zmięknie, dodać passatę lub przecier pomidorowy, zagotować.
W niewielkiej ilości zupy rozprowadzić śmietanę, dodać do garnka, dokładnie zamieszać, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać odrobinę cukru.
Podawać posypaną świeżą natką pietruszki.