Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Pomidorowa
  • Zupy
  • Przepis na

Pomidorowa

30.05.2025 Odsłon: 5703
5.0 (38 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
smaker
smaker

Pomidorowa to chyba najbardziej, obok rosołu, znana i lubiana zupa w Polsce. Jej smak zachęca do zjedzenia nawet największych niejadków. Towarzyszy też kolejnym pokoleniom. To doskonały przepis na zupę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Każda zupa pomidorowa jest trochę inna, bo wiele zależy od wyboru składników i zrobienia jej bazy, czyli rosołu. Choć może wydawać się prostym daniem, warto trzymać się pewnych proporcji i wskazówek, aby nie była zbyt rozwodniona i niedoprawiona. Poznaj nasz przepis na zupę pomidorową z rosołu i zobacz, jak zaskoczyć swoich bliskich! 

Przepis na zupę pomidorową z rosołu  

Zupa pomidorowa to bez wątpienia jedno z najbardziej klasycznych i lubianych dań kuchni domowej. Nic dziwnego, jest prosta, aromatyczna i pełna smaku. Wielu z nas kojarzy zupę pomidorową z rosołu z poprzedniego dnia, co wywołuje przyjemne dziecięce wspomnienia oraz powrót do wspaniałych smaków mamy cze babci. 

Właśnie dlatego proponujemy pomidorową przygotowaną na bazie domowego rosołu i wzbogacona passatą pomidorową. Zachwyca intensywnym kolorem i głębokim aromatem. To zupa, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu, ale równie dobrze odnajdzie się w roli ciepłego, rozgrzewającego dania serwowanego rodzinie w weekend. 

Zaletą domowej zupy pomidorowej jest szybkość przygotowania. Jeśli masz pod ręką wcześniej ugotowany rosół, wystarczy kilkanaście minut, aby stworzyć pełnowartościowy i pyszny posiłek. Nie musisz mieć też skomplikowanych składników, wystarczy passata pomidorowa i śmietana – może być kwaśna 12 albo 18% w kartoniku, a jeśli chcesz dodać więcej słodyczy, to wybierz 30%. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Co dodać do zupy pomidorowej, aby była domowa i smaczna? 

Delikatność domowej pomidorowej na rosole całości podkreśla dodatek śmietany, która łagodzi smak pomidorów i nadaje zupie aksamitną konsystencję. Nie pomijaj jej podczas gotowania i dodaj ją na końcu.  

Aromatyczne zwieńczenie stanowi posiekana natka pietruszki – świeża, ziołowa i delikatna w smaku. Możesz też użyć wersji suszonej, jeśli nie masz akurat świeżych gałązek. Nie trzeba więcej ziół, aby wydobyć wyjątkowy i domowy smak zupy pomidorowej. Sól, pieprz i natka pietruszki zdecydowanie wystarczą. Pomidorówka na rosole wyszła zbyt kwaśna? Dodaj odrobiny cukru albo papryki słodkiej mielonej. 

Dodatkowo, jeśli w odłożonym rosole do zupy pomidorowej jest mięso, możesz je oddzielić od kości i dodać w kawałkach do garnka. Wzbogaci to smak i sprawi, że nie musisz przygotowywać drugiego dania. Wszyscy domownicy będą zachwyceni smakiem, a do tego najedzą się do syta. 

Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu? 

Aby zupa pomidorowa wyszła naprawdę smaczna, kluczowy jest dobrej jakości bulion. Najlepiej jeśli to domowy tęgi rosół, ugotowany na mięsie (np. mieszanym wołowym i drobiowym) z dodatkiem warzyw i przypraw. To on stanowi bazę całej zupy i nadaje jej głębię. Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że jest dobrze przecedzony. Klarowny bulion sprawi, że pomidorówka z rosołu będzie nie tylko smaczna, ale też estetyczna.

Ryżu nie musisz gotować oddzielnie. Wystarczy, że wrzucisz go do podgrzanego rosołu. Gotuj ryż na małym ogniu, aż stanie się miękki, ale nie rozgotowany. Dopiero wtedy dodaj passatę lub przecier pomidorowy. Dzięki temu pomidory nie zakwaszą zupy zbyt wcześnie. 

Śmietanę najlepiej dodać na końcu, już po zagotowaniu zupy. Aby uniknąć zwarzenia, zahartuj ją wcześniej, czyli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dopiero wtedy powoli wlej całość do garnka.  

Z czym zrobić domową pomidorową? 

W prezentowanym przepisie proponujemy zupę pomidorową z ryżem. Dzięki temu jest bardziej sycąca i sprawdzi się nawet jako samodzielne danie. Najlepiej sprawdzi się ryż długoziarnisty, sypki i mało klejący. Nie rozpadnie się w gorącej zupie. Alternatywą dla ryżu jest makaron, np. nitki, świderki albo kolanka. Pomidorową na rosole możesz również podać w nowoczesnej wersji z grzankami, najlepiej domowymi, przygotowanymi na bazie pieczywa podprażonego na patelni z oliwą i czosnkiem. Pomiń wtedy gotowanie ryżu w przepisie. Połącz rosół z passatą pomidorową, śmietaną, solą, pieprzem i natką pietruszki. Na talerz podaj na wierzchu grzanki. 

 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Wędliny Mięso w słoikach - domowa konserwa

Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek

Odsłon: 33420

> 60 min >60 min
31
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta z kiełbasy i jajek

Śniadania Pasta z kiełbasy i jajek

Jeśli znudziły się komuś kanapki z plasterkami kiełbasy, to może zrobić kanap...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka

Odsłon: 12505

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Leczo z kurkami

Dania główne Leczo z kurkami

Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...

  • Włoska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony

Odsłon: 584

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Przetwory Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...

Odsłon: 4319

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Papryka w łagodnej marynacie

Przetwory Papryka w łagodnej marynacie

Taka papryka jest bardzo smaczna, delikatna, łagodna. Jest doskonałym dodatki...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Warzywne

Odsłon: 516

> 60 min >60 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

cukinia faszerowana mięsem

Dania główne cukinia faszerowana mięsem

Przepis na smakowity, letni obiad.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 142

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Wędliny Mięso w słoikach - domowa konserwa

Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek

Odsłon: 33420

> 60 min >60 min
31
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta z kiełbasy i jajek

Śniadania Pasta z kiełbasy i jajek

Jeśli znudziły się komuś kanapki z plasterkami kiełbasy, to może zrobić kanap...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka

Odsłon: 12505

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Leczo z kurkami

Dania główne Leczo z kurkami

Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...

  • Włoska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony

Odsłon: 584

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Przetwory Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...

Odsłon: 4319

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Papryka w łagodnej marynacie

Przetwory Papryka w łagodnej marynacie

Taka papryka jest bardzo smaczna, delikatna, łagodna. Jest doskonałym dodatki...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Warzywne

Odsłon: 516

> 60 min >60 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

cukinia faszerowana mięsem

Dania główne cukinia faszerowana mięsem

Przepis na smakowity, letni obiad.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 142

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Pomidorowa
Autor:
smaker
do 30 min
1-2 osoby

Składniki

  • Rosół 1l
  • Passata pomidorowa 1 szklanka
  • Śmietana 150 ml
  • Ryż 60 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
1

Rosół podgrzać, dodać ryż i gotować 15-20 minut aż ryż zmięknie, dodać passatę lub przecier pomidorowy, zagotować.

2

W niewielkiej ilości zupy rozprowadzić śmietanę, dodać do garnka, dokładnie zamieszać, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać odrobinę cukru.

3

Podawać posypaną świeżą natką pietruszki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki