Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem soku z kiszonych ogórków:

Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem soku z kiszonych ogórków:

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 2669

Dodatek soku z kiszonych ogórków i świeże listki pomidora - nadadzą zupie zupełnie nowy, głębszy smak.

Składniki

  • 2,5 litra rosołu (robię najczęściej wtedy, kiedy zostaje mi rosół z dnia poprzedniego)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego z bazylią (u mnie domowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • majeranek
  • świeże listki pomidora
  • ugotowany makaron
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Wcześniej ugotować ulubiony makaron.
    Na patelni roztopić masło, dodać koncentrat. Smażyć na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji pasty.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek .Całość smażyć 2 minuty. Wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do garnka.
    Doprowadzić do wrzenia. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Na końcu, powoli - próbując smak- dolewać sok z kiszonych ogórków i wrzucić kilka małych listków pomidorowych. Połączyć z wcześniej ugotowanym makaronem. Po 10-ciu minutach - listki pomidorów usunąć.
    Udekorować kleksem kwaśnej, gęstej śmietany .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 30 maja fajny dodatek z tym sokiem z ogórków :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń