Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem soku z kiszonych ogórków:

Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem soku z kiszonych ogórków:

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4017

Dodano:

Odsłon: 2773

Dodatek soku z kiszonych ogórków i świeże listki pomidora - nadadzą zupie zupełnie nowy, głębszy smak.

Składniki

  • 2,5 litra rosołu (robię najczęściej wtedy, kiedy zostaje mi rosół z dnia poprzedniego)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego z bazylią (u mnie domowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • majeranek
  • świeże listki pomidora
  • ugotowany makaron
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem soku z kiszonych ogórków:

Przygotowanie



  1. Wcześniej ugotować ulubiony makaron.
    Na patelni roztopić masło, dodać koncentrat. Smażyć na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji pasty.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek .Całość smażyć 2 minuty. Wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do garnka.
    Doprowadzić do wrzenia. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Na końcu, powoli - próbując smak- dolewać sok z kiszonych ogórków i wrzucić kilka małych listków pomidorowych. Połączyć z wcześniej ugotowanym makaronem. Po 10-ciu minutach - listki pomidorów usunąć.
    Udekorować kleksem kwaśnej, gęstej śmietany .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń