Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa paprykowo – fasolowa

Zupa pomidorowa paprykowo – fasolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 278

Jest to smaczna i pożywna zupa z ryżem. Użycie papryki oraz drobnej fasoli łamie kanony tradycyjnej zupy pomidorowej. Polecam zwłaszcza w mroźne, zimowe dni.

Składniki

  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 papryki ( najlepiej czerwone, mogą być też żółte, pomarańczowe),
  • torebka ryżu (100 g),
  • puszka fasoli białej (drobnej 240 g) w sosie pomidorowym lub chilli ,
  • 3 kostki bulionowe warzywne, drobiowe lub pomidorowe,
  • papryka ostra lub chilli w proszku, pieprz czarny, bazylia,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • przyprawa do zup w płynie.
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy na drobną kostkę i smażymy na patelni przez kilka minut (aż zmięknie) używając do tego 3 łyżek oliwy lub oleju.
    Dodajemy do naczynia, w której gotujemy wrzątek z trzema kostkami bulionowymi oraz koncentratem, torebkę ryżu (od tego momentu gotujemy zupę najwyżej 20 min).

  2. Wsypujemy przysmażoną paprykę, fasolę z puszki ( nie odsączamy z sosu), następnie śmietanę i doprawiamy przyprawami do smaku , wedle uznania. Na końcu można posypać zupę natką z pietruszki lub bazylią. Proszę jednak nie przesadzać z przyprawami, gdyż zupa musi mieć swój specyficzny smak, który przyprawy aromatyczne takie jak bazylia mogą niestety zmienić!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń