Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pomidorowa w nowej odsłonie - z dodatkiem pieczonego czosnku i świeżej bazylii.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 18
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 2104
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 3278
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 18
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 2104
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 3278
Składniki
1. Zaczynamy od upieczenia główki czosnku. Odcinamy czubek główki, polewamy czosnek łyżką oliwy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu oczyszczamy czosnek ze skórki i rozgniatamy go widelcem.
W garnku podgrzewamy bulion. Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek pomidory z puszki przez ok. 5 minut. Połowę porcji dodajemy do bulionu, a drugą połowę blendujemy z upieczonym czosnkiem i posiekanymi listkami świeżej bazylii (lub suszonej). Dodajemy zblendowane składniki do bulionu, a także resztę przypraw i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
Zupę doprawiamy jeszcze wedle uznania. Podajemy posypaną startym parmezanem, natką świeżej pietruszki, kleksem z gęstej śmietany lub grzankami.