Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję przepis na inną wersję pomidorowej, bez ryżu i makaronu, ale za to z kapustą i to z kapustą włoską. Pomysł na zupę pojawił się z powodu potrzeby wykorzystania pozostałej kapusty włoskiej po rosole czy gołąbkach bez zawijania. I nie było pomysłu, co z tą kapustą zrobić. I pomyślałam sobie, czy by jej nie dodać do zupy, no i jest :-) Pyszna zupa, serdecznie polecam :-)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 651
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 194
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 313
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 128
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4606
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 651
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 194
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 313
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 128
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4606
Składniki
Umyte mięso wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry. Nastawiamy na zagotowanie. Następnie trzeba zebrać szum. Gdy wywar zacznie się gotować, to wsypujemy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, trochę czarnuszki i eko-przyprawy do rosołu, przykrywamy, zmniejszamy ogień (trójka na płycie grzewczej) i w ten sposób wywar ma się gotować jakieś 45 minut. W międzyczasie obieramy warzywa, myjemy je i wszystkie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do miski. Po ok. 45 minutach gotowania wywaru wrzucamy warzywa, mieszamy, przykrywamy, na chwilę musimy zwiększyć moc płyty, by całość zawrzała i znów zmniejszamy moc do trójki i tak gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie siekamy drobno umytą ćwiartkę kapusty włoskiej. Wyciągamy mięso. Możemy je rozdrobnić i na końcu z powrotem dodać do zupy. Wrzucamy kapustę, mieszamy. Sypiemy trochę mielonej kozieradki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy tak jeszcze 5 minut. Po tym czasie solimy 3 łyżeczki soli, trochę pieprzu, mieszamy i wyłączamy płytę/gaz. Dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy. Następnie wlewamy tak ok. 80 ml śmietanki, która jest genialna, ponieważ nigdy się nie waży. Jeszcze na koniec sypiemy sporą ilością majeranku i zupa gotowa. Smacznego :-)