Zupy Przepis na:
Zupa pomidorowa z kapustą włoską

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1860
Dodano: 02.11.2018
Odsłon: 244
Składniki
- kawałek mięsa (u mnie golonka indycza)
- ok. 3 litry wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- kawałek selera (korzeń)
- kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- ćwiartka główki kapusty włoskiej
- garść liści laurowych i ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli
- szczypta czarnuszki i kozieradki
- eko-przyprawa do rosołu
- pieprz
- majeranek
- słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g
- ok. 80 ml śmietanki 30%
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Umyte mięso wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry. Nastawiamy na zagotowanie. Następnie trzeba zebrać szum.
Gdy wywar zacznie się gotować, to wsypujemy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, trochę czarnuszki i eko-przyprawy do rosołu, przykrywamy, zmniejszamy ogień (trójka na płycie grzewczej) i w ten sposób wywar ma się gotować jakieś 45 minut.
W międzyczasie obieramy warzywa, myjemy je i wszystkie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do miski.
Po ok. 45 minutach gotowania wywaru wrzucamy warzywa, mieszamy, przykrywamy, na chwilę musimy zwiększyć moc płyty, by całość zawrzała i znów zmniejszamy moc do trójki i tak gotujemy przez 15 minut.
W międzyczasie siekamy drobno umytą ćwiartkę kapusty włoskiej.
Wyciągamy mięso. Możemy je rozdrobnić i na końcu z powrotem dodać do zupy.
Wrzucamy kapustę, mieszamy. Sypiemy trochę mielonej kozieradki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy tak jeszcze 5 minut.
Po tym czasie solimy 3 łyżeczki soli, trochę pieprzu, mieszamy i wyłączamy płytę/gaz.
Dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy. Następnie wlewamy tak ok. 80 ml śmietanki, która jest genialna, ponieważ nigdy się nie waży. Jeszcze na koniec sypiemy sporą ilością majeranku i zupa gotowa.
Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (0)