Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z kapustą włoską

Zupa pomidorowa z kapustą włoską

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1860

Dodano:

Odsłon: 244

Proponuję przepis na inną wersję pomidorowej, bez ryżu i makaronu, ale za to z kapustą i to z kapustą włoską. Pomysł na zupę pojawił się z powodu potrzeby wykorzystania pozostałej kapusty włoskiej po rosole czy gołąbkach bez zawijania. I nie było pomysłu, co z tą kapustą zrobić. I pomyślałam sobie, czy by jej nie dodać do zupy, no i jest :-) Pyszna zupa, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • kawałek mięsa (u mnie golonka indycza)
  • ok. 3 litry wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • ćwiartka główki kapusty włoskiej
  • garść liści laurowych i ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta czarnuszki i kozieradki
  • eko-przyprawa do rosołu
  • pieprz
  • majeranek
  • słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g
  • ok. 80 ml śmietanki 30%
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte mięso wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry. Nastawiamy na zagotowanie. Następnie trzeba zebrać szum.

    Gdy wywar zacznie się gotować, to wsypujemy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, trochę czarnuszki i eko-przyprawy do rosołu, przykrywamy, zmniejszamy ogień (trójka na płycie grzewczej) i w ten sposób wywar ma się gotować jakieś 45 minut.

    W międzyczasie obieramy warzywa, myjemy je i wszystkie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do miski.

    Po ok. 45 minutach gotowania wywaru wrzucamy warzywa, mieszamy, przykrywamy, na chwilę musimy zwiększyć moc płyty, by całość zawrzała i znów zmniejszamy moc do trójki i tak gotujemy przez 15 minut.

    W międzyczasie siekamy drobno umytą ćwiartkę kapusty włoskiej.

    Wyciągamy mięso. Możemy je rozdrobnić i na końcu z powrotem dodać do zupy.

    Wrzucamy kapustę, mieszamy. Sypiemy trochę mielonej kozieradki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy tak jeszcze 5 minut.

    Po tym czasie solimy 3 łyżeczki soli, trochę pieprzu, mieszamy i wyłączamy płytę/gaz.
    Dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy. Następnie wlewamy tak ok. 80 ml śmietanki, która jest genialna, ponieważ nigdy się nie waży. Jeszcze na koniec sypiemy sporą ilością majeranku i zupa gotowa.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń