Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1856
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8410
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254142
Polecam.
Odsłon: 1513
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1856
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8410
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254142
Polecam.
Odsłon: 1513
Składniki
W większym kubku rozbełtać jajka. Dodawać stopniowo kaszę mannę, serek z wiaderka i mąkę pszenną cały czas mieszając. Mąki dodać tyle, żeby ciasto było dość ścisłe, ale nie bardzo twarde. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i olejem rzepakowym. Do gotującej się wody wkładać małe porcje ciasta pobierane łyżką i prowadzone po ściance kubka. Zamaczać łyżkę w wodzie. Kluseczki gotować do wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerzyki. Mięso z indyka i łapki dokładnie oczyścić, umyć i w łożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Gotować. Zdjąć szumowiny i dodać oczyszczone, obrane, umyte warzywa tj marchewki, pietruszkę, selera, cebulę opaloną nad ogniem. Dodać również imbir oskrobany i pokrojony w plasterki i obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny w ziarnach i łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok 50 min. Wyjąć kurzęce łapki, mięso i warzywa. Wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodać passatę z ziołami, koncentrat pomidorowy, cukier i sól do smaku. Zagotować. Dodać śmietanę i ponownie zagotować. Zupa gotowa. Kluseczki zalać zupą i zajadać. Smacznego.