Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z kluskami spaetzle.

Zupa pomidorowa z kluskami spaetzle.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1503 Ocena: 20170

Dodano:

Odsłon: 546

Zupa pomidorowa ugotowana na żeberkach wieprzowych, podana z kluskami spaetzle.

Składniki

  • żeberka wieprzowe (mostek) 35 dag.
  • kluski Spaetzle
  • domowa kostka rosołowa (lub kupna)
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy 100 ml
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • natka pietruszki do posypania
  • koper do posypania
  • śmietana 30 % do zabielenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso (żeberka z mostku) i kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę.

  2. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z garnka.

  3. Oddzielamy od kości, kroimy w kostkę i z powrotem wkładamy do garnka.

  4. W między czasie gotujemy kluski spaetzle.

  5. Do gotującej się zupy dodajemy czosnek, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

  6. Zupę podajemy z kluskami, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń