Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z makaronem.

Zupa pomidorowa z makaronem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 264

Zupa pomidorowa ugotowana na mięsie z kurczaka, podana z makaronem.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • makaron 0,5 kg
  • domowa pasta rosołowa (lub kupna)
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy 10 dag.
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • natka pietruszki do posypania
  • śmietana 30 % do zabielenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso i kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, i oddzielamy od kości, kroimy w w mniejsze kawałki i z powrotem wkładamy do garnka. W między czasie gotujemy makaron. Do gotującej się zupy dodajemy czosnek, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy.

  2. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń