Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pomidorowa z makaronem jest klasykiem w polskiej kuchni. Najczęściej gotujemy ją z pozostałości niedzielnego rosołu. Jest zdrową, smaczną i sytą zupą, przypominającą nam smaki dzieciństwa. Poniżej prosty przepis na zupę pomidorową z makaronem, który zawsze się udaje.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3743
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2088
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5532
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5551
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3743
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2088
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5532
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5551
Składniki
Gotowanie zaczynamy od przygotowania warzyw. Obieramy marchewki, pietruszkę, czosnek, myjemy i kroimy w talarki, a cebulę obieramy i opalamy. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy małą ilością wody. Gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy do garnka pozostałość rosołu, dodajemy koncentrat pomidorowy i własnej roboty przecier. Gotujemy ok. 10 minut. Zupę pomidorową z makaronem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron gotujemy al'dente i podajemy z zupą. Zupa pomidorowa z makaronem może być serwowana w/g uznania z dodatkiem zieleniny - natki pietruszki i dużym klaksem kwaśnej śmietany.
Uwagi: Zupa pomidorowa z tego przepisu można przygotować również na bazie bulionu warzywnego. Zamiast koncentratu pomidorowego, możemy użyć do przygotowania zupy, passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Zdecydowanie najsmaczniejsza jest z przygotowanego własnego przecieru z ogrodowych świeżych pomidorów. Zamiast śmietany do pomidorówki możemy dodać jogurt grecki. Jeśli chcemy zagęścić zupę, a nie chcemy używać mąki pszennej, to zamiast niej możemy wykorzystać wiele innych produktów, w tym: skrobię kukurydzianą, zmiksowane ziemniaki, kaszę jaglaną, ryż i tym podobne. Musi się jednak pamiętać, że większość z tych produktów wpłynie na smak zupy.