Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubiana przez wielu, przeze mnie także ukochana, zupa pomidorowa w sam raz na rozgrzanie i nasycenie w chłodny dzień.
Garnek, nóż, obieraczka do warzyw, łyżka, chochelka.
Składniki
Do garnka przełożyć udka z kurczaka oraz oskrobane marchewki,pietruszki i selera, a także obraną z łupin cebulkę i czosnek. Wszystko zalać wodą i nastawić na gotowanie. W trakcie gotowania dodać do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na niedużym ogniu do miękkości warzyw i momentu, aż kurczak przestanie być surowy. W tym czasie ugotować makaron, który po ugotowaniu odcedzić. Już przygotowany wywar z warzyw i kurczaka przecedzić przez sitko. Odcedzony wywar przestawić z powrotem na kuchenkę i podgrzewać na niezbyt dużym ogniu w tym czasie dodając do niego przecier pomidorowy oraz sporą dawkę koperku (mialam mrożony, można dać świeży lub suszony). Odlać nieco zupy w kubek i dodać do niej śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i przelać do garnka w ten sposób zabielając zupę. Chwilkę wszystko razem jeszcze pogotować doprawiając solą i pieprzem do smaku. Do zupy dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wcześniej ugotowaną marchewkę i pietruszkę.Nakładać makaron do talerza i zalewać go ciepłą pomidorową zupą.