Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupka jest bardzo aromatyczna, a to za sprawą tymianku, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7538
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 31
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257533
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7538
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 31
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257533
Składniki
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Grzyby obrać ze skórki, jeżeli są duże, pokroić na ćwiartki, jeżeli malutkie, zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem. Gotować do momentu, gdy powstanie gęsty sos. Wówczas wlać wywar warzywny, wrzucić ziele angielskie (2 szt), liść laurowy (1 szt), posiekaną nać pietruszki. Całość gotować około 15 minut. W tym czasie podsmażyć na maśle pieczarki, następnie dodać je do zupy. Wszystko razem gotować 5 minut i dodać śmietankę. Wymieszać, doprawić zupę do smaku, jeżeli jest jeszcze taka potrzeba.
Grzanki: Bagietkę pokroić, każdy jej kawałek posmarować masłem. Na maśle okładać plasterki sera żółtego*. Grzanki zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni, do momentu rozpuszczenia sera. * Ser żółty można również utrzeć na tarce o grubych oczkach, i tartym posypać grzanki. Smacznego.