Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupka jest bardzo aromatyczna, a to za sprawą tymianku, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Grzyby obrać ze skórki, jeżeli są duże, pokroić na ćwiartki, jeżeli malutkie, zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem. Gotować do momentu, gdy powstanie gęsty sos. Wówczas wlać wywar warzywny, wrzucić ziele angielskie (2 szt), liść laurowy (1 szt), posiekaną nać pietruszki. Całość gotować około 15 minut. W tym czasie podsmażyć na maśle pieczarki, następnie dodać je do zupy. Wszystko razem gotować 5 minut i dodać śmietankę. Wymieszać, doprawić zupę do smaku, jeżeli jest jeszcze taka potrzeba.
Grzanki: Bagietkę pokroić, każdy jej kawałek posmarować masłem. Na maśle okładać plasterki sera żółtego*. Grzanki zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni, do momentu rozpuszczenia sera. * Ser żółty można również utrzeć na tarce o grubych oczkach, i tartym posypać grzanki. Smacznego.