Zupka jest bardzo aromatyczna, a to za sprawą tymianku, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.
Zupa pomidorowa z pieczarkami
Składniki
- dojrzałe pomidory 40 dkg
- cebula 1 szt
- pieczarki 20 dkg
- wywar warzywny 1 l
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, suszony tymianek
- nać pietruszki
- masło 2 łyżki
- ziele angielskie, liście laurowe
- śmietanka 30% 2 łyżki
- grzanki: bagietka 1 szt, ser żółty 10 dkg, masło 1 łyżka
Składniki
- dojrzałe pomidory 40 dkg
- cebula 1 szt
- pieczarki 20 dkg
- wywar warzywny 1 l
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, suszony tymianek
- nać pietruszki
- masło 2 łyżki
- ziele angielskie, liście laurowe
- śmietanka 30% 2 łyżki
- grzanki: bagietka 1 szt, ser żółty 10 dkg, masło 1 łyżka

Etapy przygotowania
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Grzyby obrać ze skórki, jeżeli są duże, pokroić na ćwiartki, jeżeli malutkie, zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem. Gotować do momentu, gdy powstanie gęsty sos. Wówczas wlać wywar warzywny, wrzucić ziele angielskie (2 szt), liść laurowy (1 szt), posiekaną nać pietruszki. Całość gotować około 15 minut. W tym czasie podsmażyć na maśle pieczarki, następnie dodać je do zupy. Wszystko razem gotować 5 minut i dodać śmietankę. Wymieszać, doprawić zupę do smaku, jeżeli jest jeszcze taka potrzeba.

Grzanki: Bagietkę pokroić, każdy jej kawałek posmarować masłem. Na maśle okładać plasterki sera żółtego*. Grzanki zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni, do momentu rozpuszczenia sera. * Ser żółty można również utrzeć na tarce o grubych oczkach, i tartym posypać grzanki. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 1559

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 681

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 270
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 1559

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 681

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 270



Składniki
- dojrzałe pomidory 40 dkg
- cebula 1 szt
- pieczarki 20 dkg
- wywar warzywny 1 l
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, suszony tymianek
- nać pietruszki
- masło 2 łyżki
- ziele angielskie, liście laurowe
- śmietanka 30% 2 łyżki
- grzanki: bagietka 1 szt, ser żółty 10 dkg, masło 1 łyżka
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Grzyby obrać ze skórki, jeżeli są duże, pokroić na ćwiartki, jeżeli malutkie, zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem. Gotować do momentu, gdy powstanie gęsty sos. Wówczas wlać wywar warzywny, wrzucić ziele angielskie (2 szt), liść laurowy (1 szt), posiekaną nać pietruszki. Całość gotować około 15 minut. W tym czasie podsmażyć na maśle pieczarki, następnie dodać je do zupy. Wszystko razem gotować 5 minut i dodać śmietankę. Wymieszać, doprawić zupę do smaku, jeżeli jest jeszcze taka potrzeba.
Grzanki: Bagietkę pokroić, każdy jej kawałek posmarować masłem. Na maśle okładać plasterki sera żółtego*. Grzanki zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni, do momentu rozpuszczenia sera. * Ser żółty można również utrzeć na tarce o grubych oczkach, i tartym posypać grzanki. Smacznego.
Nigdy nie robiłam z pieczarkami :) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
Przepyszna i aromatyczna zupka :)