Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon pomidorowy w pełni więc warto przygotować zupę z świeżych pomidorów:) Wariacji na temat "pomidorówki" jest dużo ale nigdy nie za wiele:) Moja propozycja to zupa z świeżych pomidorów serwowana z pieczonym kalafiorem i koperkiem. Polecam:)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 610
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 819
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 347
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 610
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 819
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 347
Składniki
Kalafiora dzielimy na różyczki, skrapiamy olejem, oprószamy solą i paprykami i mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 30 min. W międzyczasie przygotowujemy zupę: pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Po ok. 20 min, gdy pomidory się rozgotują zupę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Jeśli wolimy zupę bardziej gęstą możemy ją jeszcze trochę pogotować by płyn/sok odparował. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dodać trochę bulionu. Porcje gotowej pomidorówki podajemy z różyczkami pieczonego kalafiora i posypujemy koperkiem. *W przepisie wykorzystałam podłużne pomidory ogrodowe - mają mało soku, dzięki czemu zupa wychodzi gęsta - prawie zupa-krem. * Zupę doprawiłam łagodnie natomiast kalafiora oprószyłam ostrą papryką tak by miał wyrazisty smak.