Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon pomidorowy w pełni więc warto przygotować zupę z świeżych pomidorów:) Wariacji na temat "pomidorówki" jest dużo ale nigdy nie za wiele:) Moja propozycja to zupa z świeżych pomidorów serwowana z pieczonym kalafiorem i koperkiem. Polecam:)
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 680
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 73
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 237
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 291
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1072
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 680
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 73
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 237
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 291
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1072
Składniki
Kalafiora dzielimy na różyczki, skrapiamy olejem, oprószamy solą i paprykami i mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 30 min. W międzyczasie przygotowujemy zupę: pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Po ok. 20 min, gdy pomidory się rozgotują zupę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Jeśli wolimy zupę bardziej gęstą możemy ją jeszcze trochę pogotować by płyn/sok odparował. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dodać trochę bulionu. Porcje gotowej pomidorówki podajemy z różyczkami pieczonego kalafiora i posypujemy koperkiem. *W przepisie wykorzystałam podłużne pomidory ogrodowe - mają mało soku, dzięki czemu zupa wychodzi gęsta - prawie zupa-krem. * Zupę doprawiłam łagodnie natomiast kalafiora oprószyłam ostrą papryką tak by miał wyrazisty smak.