Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z pieczonym kalafiorem

Zupa pomidorowa z pieczonym kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6197

Dodano:

Odsłon: 296

Sezon pomidorowy w pełni więc warto przygotować zupę z świeżych pomidorów:) Wariacji na temat "pomidorówki" jest dużo ale nigdy nie za wiele:) Moja propozycja to zupa z świeżych pomidorów serwowana z pieczonym kalafiorem i koperkiem. Polecam:)

Składniki

  • pomidory 2,5 kg
  • kalafior 1 szt
  • olej 2-3 łyżki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • chili do smaku
  • koperek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa pomidorowa z pieczonym kalafiorem

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, skrapiamy olejem, oprószamy solą i paprykami i mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 30 min.
    W międzyczasie przygotowujemy zupę: pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Po ok. 20 min, gdy pomidory się rozgotują zupę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku.
    Jeśli wolimy zupę bardziej gęstą możemy ją jeszcze trochę pogotować by płyn/sok odparował. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dodać trochę bulionu.
    Porcje gotowej pomidorówki podajemy z różyczkami pieczonego kalafiora i posypujemy koperkiem.

    *W przepisie wykorzystałam podłużne pomidory ogrodowe - mają mało soku, dzięki czemu zupa wychodzi gęsta - prawie zupa-krem.

    * Zupę doprawiłam łagodnie natomiast kalafiora oprószyłam ostrą papryką tak by miał wyrazisty smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 07 września Przedni pomysl, od razu zupa musiala byc jeszcze smaczniejsza! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń