Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicach zera, dobrze sprawdzają się rozgrzewające zupy. Tak więc dzisiaj zajadaliśmy się sycącą, gorącą zupka warzywną, z dodatkiem mięsa.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 477
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 403
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1501
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5778
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 477
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 403
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1501
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5778
Składniki
Mięso wołowe pokroić na kawałki średniej wielkości, obsmażyć na smalcu. W czasie smażenia mięso posolić oprószyć (obficie) czarnym pieprzem oraz mieloną papryką. Gdy wołowina będzie przyrumieniona wlać wodę (700ml), dodać suszone chili*. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić mięso do miękkości. *Papryczkę chili możemy wyjąć po kilku minutach duszenia, po kilkunastu lub wyjąc dopiero wówczas, gdy mięso będzie miękkie. Wszystko zależy od tego czy lubimy średnio ostre zupy czy też bardzo ostre. Im dłużej dusimy papryczkę tym więcej ostrego smaku przekaże potrawie.
Marchewki obrać, pokroić w słupki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć marchewkę, gdy ta zacznie się lekko rumienić, dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa smażyć 10 minut, następnie zalać wodą (800ml), gotować tak, aby warzywa były al dente. Jeżeli warzywa mają już odpowiednią miękkość należy dodać ogórki pokrojone w słupki, pomidory z puszki (razem z zalewą) oraz duszoną wołowinę (oczywiście razem z wywarem, który powstał). Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, gotować jeszcze klika minut, aby smaki połączyły się ze sobą w jedna spójną całość. Zupę podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną. W obu przypadkach smakuje znakomicie.
Smacznego.