Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z wołowiną

Zupa pomidorowa z wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 732 Ocena: 48637

Dodano:

Odsłon: 936

Gdy temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicach zera, dobrze sprawdzają się rozgrzewające zupy. Tak więc dzisiaj zajadaliśmy się sycącą, gorącą zupka warzywną, z dodatkiem mięsa.

Składniki

  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • marchew 2 sztuki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ogórki kiszone 3 sztuki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółta 1 sztuka
  • mięso wołowe (gulaszowe) 1/2 kg
  • smalec 1 łyżka
  • papryka chili (suszona) 1/2 sztuki
  • pomidory bez skórki 1 puszka (400g)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe pokroić na kawałki średniej wielkości, obsmażyć na smalcu. W czasie smażenia mięso posolić oprószyć (obficie) czarnym pieprzem oraz mieloną papryką. Gdy wołowina będzie przyrumieniona wlać wodę (700ml), dodać suszone chili*. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić mięso do miękkości.

    *Papryczkę chili możemy wyjąć po kilku minutach duszenia, po kilkunastu lub wyjąc dopiero wówczas, gdy mięso będzie miękkie.
    Wszystko zależy od tego czy lubimy średnio ostre zupy czy też bardzo ostre. Im dłużej dusimy papryczkę tym więcej ostrego smaku przekaże potrawie.

  2. Marchewki obrać, pokroić w słupki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć marchewkę, gdy ta zacznie się lekko rumienić, dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa smażyć 10 minut, następnie zalać wodą (800ml), gotować tak, aby warzywa były al dente. Jeżeli warzywa mają już odpowiednią miękkość należy dodać ogórki pokrojone w słupki, pomidory z puszki (razem z zalewą) oraz duszoną wołowinę (oczywiście razem z wywarem, który powstał). Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, gotować jeszcze klika minut,
    aby smaki połączyły się ze sobą w jedna spójną całość.

    Zupę podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną. W obu przypadkach smakuje znakomicie.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń