Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicach zera, dobrze sprawdzają się rozgrzewające zupy. Tak więc dzisiaj zajadaliśmy się sycącą, gorącą zupka warzywną, z dodatkiem mięsa.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 492
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 492
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
Mięso wołowe pokroić na kawałki średniej wielkości, obsmażyć na smalcu. W czasie smażenia mięso posolić oprószyć (obficie) czarnym pieprzem oraz mieloną papryką. Gdy wołowina będzie przyrumieniona wlać wodę (700ml), dodać suszone chili*. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić mięso do miękkości. *Papryczkę chili możemy wyjąć po kilku minutach duszenia, po kilkunastu lub wyjąc dopiero wówczas, gdy mięso będzie miękkie. Wszystko zależy od tego czy lubimy średnio ostre zupy czy też bardzo ostre. Im dłużej dusimy papryczkę tym więcej ostrego smaku przekaże potrawie.
Marchewki obrać, pokroić w słupki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć marchewkę, gdy ta zacznie się lekko rumienić, dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa smażyć 10 minut, następnie zalać wodą (800ml), gotować tak, aby warzywa były al dente. Jeżeli warzywa mają już odpowiednią miękkość należy dodać ogórki pokrojone w słupki, pomidory z puszki (razem z zalewą) oraz duszoną wołowinę (oczywiście razem z wywarem, który powstał). Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, gotować jeszcze klika minut, aby smaki połączyły się ze sobą w jedna spójną całość. Zupę podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną. W obu przypadkach smakuje znakomicie.
Smacznego.