Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicach zera, dobrze sprawdzają się rozgrzewające zupy. Tak więc dzisiaj zajadaliśmy się sycącą, gorącą zupka warzywną, z dodatkiem mięsa.
Mięso wołowe pokroić na kawałki średniej wielkości, obsmażyć na smalcu. W czasie smażenia mięso posolić oprószyć (obficie) czarnym pieprzem oraz mieloną papryką. Gdy wołowina będzie przyrumieniona wlać wodę (700ml), dodać suszone chili*. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić mięso do miękkości.
*Papryczkę chili możemy wyjąć po kilku minutach duszenia, po kilkunastu lub wyjąc dopiero wówczas, gdy mięso będzie miękkie.
Wszystko zależy od tego czy lubimy średnio ostre zupy czy też bardzo ostre. Im dłużej dusimy papryczkę tym więcej ostrego smaku przekaże potrawie.
Marchewki obrać, pokroić w słupki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć marchewkę, gdy ta zacznie się lekko rumienić, dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa smażyć 10 minut, następnie zalać wodą (800ml), gotować tak, aby warzywa były al dente. Jeżeli warzywa mają już odpowiednią miękkość należy dodać ogórki pokrojone w słupki, pomidory z puszki (razem z zalewą) oraz duszoną wołowinę (oczywiście razem z wywarem, który powstał). Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, gotować jeszcze klika minut,
aby smaki połączyły się ze sobą w jedna spójną całość.
Zupę podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną. W obu przypadkach smakuje znakomicie.
Smacznego.
Bardzo szybka i bardzo smaczna zupa pomidorowa na rosole, z dodatkiem ryżu i...
Odsłon: 1337
Kawałki mięsa, kasza i warzywa..... Ta zupa to pełnowartościowy posiłek, w sa...
Odsłon: 397
Najlepszy przepis na ciasto z owocami. Każdy poradzi sobie z jego upieczeniem...
Odsłon: 42197
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 2405
Ten chleb, łatwy jest do upieczenia, ale czasochłonny bo taki musi być chleb...
Odsłon: 257
Kluski żelazne, znane też jako szare kluski, to regionalna potrawa pochodząca...
Odsłon: 188
Najlepszy przepis na ciasto z owocami. Każdy poradzi sobie z jego upieczeniem...
Odsłon: 42197
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 2405
Ten chleb, łatwy jest do upieczenia, ale czasochłonny bo taki musi być chleb...
Odsłon: 257
Kluski żelazne, znane też jako szare kluski, to regionalna potrawa pochodząca...
Odsłon: 188
Składniki
Mięso wołowe pokroić na kawałki średniej wielkości, obsmażyć na smalcu. W czasie smażenia mięso posolić oprószyć (obficie) czarnym pieprzem oraz mieloną papryką. Gdy wołowina będzie przyrumieniona wlać wodę (700ml), dodać suszone chili*. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić mięso do miękkości. *Papryczkę chili możemy wyjąć po kilku minutach duszenia, po kilkunastu lub wyjąc dopiero wówczas, gdy mięso będzie miękkie. Wszystko zależy od tego czy lubimy średnio ostre zupy czy też bardzo ostre. Im dłużej dusimy papryczkę tym więcej ostrego smaku przekaże potrawie.
Marchewki obrać, pokroić w słupki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć marchewkę, gdy ta zacznie się lekko rumienić, dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa smażyć 10 minut, następnie zalać wodą (800ml), gotować tak, aby warzywa były al dente. Jeżeli warzywa mają już odpowiednią miękkość należy dodać ogórki pokrojone w słupki, pomidory z puszki (razem z zalewą) oraz duszoną wołowinę (oczywiście razem z wywarem, który powstał). Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, gotować jeszcze klika minut, aby smaki połączyły się ze sobą w jedna spójną całość. Zupę podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną. W obu przypadkach smakuje znakomicie.
Smacznego.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa minestrone
Zupy
Zupa pomidorowa
Zupy
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Zupy
Pomidorowa Magdy Gessler
Zupa minestrone
Minestrone to prawdziwie włoska potrawa, w której nie brakuje warzyw i aromat...
Odsłon: 8649
Zupa pomidorowa
Pyszna aromatyczna zupa na podsmażanych na maśle pomidorach
Odsłon: 164