Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniala zupa o wyjatkowym smaku, zarowno bomba witaminowa, bardzo bardzo zdrowa, dla osob lubiacych gotowac
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119259
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8926
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3218
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3080
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119259
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8926
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3218
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3080
Składniki
Pomidorki, ja dalam ponad 2 kg, myjemy, kroimy, smazymy na patelni glebokiej wraz z dodatkiem oleju oraz kucharka do miekkosci. Dobrze by bylo, aby to sie troszke odparowalo i przysmazylo, wtedy smak jest jeszcze lepszy. Potem mozna podlac troche woda i przetrzec przez durszlak. Gotowe.
Jednoczesnie na kosci najlepiej schabowej wraz z warzywami do zupy (marchewka tylko jedna nieduza, gdyz zupa potem moze byc za slodka) oraz z dodatkiem kucharka, Maggi, ziol takich jak prowansalskie, oregano, susz. pietruszka, lubczyk ----- gotujemy wywar (ok. 1 godz.). Do wywaru dodajemy jeszcze w trakcie gotowania usmazone dwie cebulki taze z odrobina kucharka lub warzywka). Gotujemy, nastepnie przecedzamy na drobnym sicie.
Laczymy wywar z przetartymi pomidoami, dalej gotujemy i wrzcamy przygotowane juz klopsy( z miesa mielonego+1 drobno posiekana cebulka+pieprz+kucharek+grysik okolo 2 lyzki). Zupa sie zagotuje wraz z klopsikami. Ok. 10 min. I gotowe. Zestawiamy z palnika i zalewamy smietanka kremowka 30% slodka, najlepiej z woreczka. Gotowe.
Gotujemy w duzej ilosci wody makaron pelnoziarnisty, al dente, lub tez ryz (takze odrobine aldente) Jesli chodzi o ryz, gotuje zawsze w duzej ilosci wody z dodatkiem soli, jesli jest taka koniecznosc, to w trakcie gotowania jeszcze dolewam wody, potem na durszlak i obficie przeplukuje zimna woda. Ryz jest sypki, wspanialy. Nie jest kleisty. Aldente jest zdrowszy i bardziej dietetyczny.
Zupa jest wspaniala, moze byc jako pierwsze danie, ale takze z powodzeniem jako obiad jednodaniowy. Jest w niej wszystko, co jest potrzebne do pelnego posilku. ja moja zupe gotowalam dzisiaj okolo 3,5 godziny, ale lubie gotowac, a potem czerpac z tego nieoceniona przyjemnosc, ale takze i korzysc, bo to samo zdrowie. Pomidory termicznie przetworzone sa witamina mlodosci, lekiem antyrakowym i maja zbawczy wplyw dla pluc. Dlatego kiedy jest tylko taka mozliwosc, sa tanie i smaczne, nalezy jak najwiecej z tego korzystac. Potem wspaniale doznania smakowe.