Do góry

Zupy Przepis na:

zupa pomidorowa ze swiezych pomidorow z klopsikami.

zupa pomidorowa ze swiezych pomidorow z klopsikami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3087

Dodano:

Odsłon: 7518

Wspaniala zupa o wyjatkowym smaku, zarowno bomba witaminowa, bardzo bardzo zdrowa, dla osob lubiacych gotowac

Składniki

  • pomidory, najlepiej strakowe, okolo 2kg
  • cebula, 3 szt., czosnek 2 zabki
  • jarzynka do zupy ( marchewka!szt., pietruszka, seler, por)
  • olej (najlepiej rzepakowy), kucharek, lubczyk, ziola prowansalskie, oregano, duzo duzo MAGGI,pieprz
  • ryz basmati z dzikim, lub naturalny nieluskany, lub makaron brazowy pelnoziarnisty.
  • mieso mielone mieszane lub wieprzowe, pieprz, grysik, przyprawa kucharek
  • i na pewno mi sie jeszcze cos po drodze przypomni....................
  • Smietanka kremowka 30% slodka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidorki, ja dalam ponad 2 kg, myjemy, kroimy, smazymy na patelni glebokiej wraz z dodatkiem oleju oraz kucharka do miekkosci. Dobrze by bylo, aby to sie troszke odparowalo i przysmazylo, wtedy smak jest jeszcze lepszy. Potem mozna podlac troche woda i przetrzec przez durszlak. Gotowe.

  2. Jednoczesnie na kosci najlepiej schabowej wraz z warzywami do zupy (marchewka tylko jedna nieduza, gdyz zupa potem moze byc za slodka) oraz z dodatkiem kucharka, Maggi, ziol takich jak prowansalskie, oregano, susz. pietruszka, lubczyk ----- gotujemy wywar (ok. 1 godz.). Do wywaru dodajemy jeszcze w trakcie gotowania usmazone dwie cebulki taze z odrobina kucharka lub warzywka). Gotujemy, nastepnie przecedzamy na drobnym sicie.

  3. Laczymy wywar z przetartymi pomidoami, dalej gotujemy i wrzcamy przygotowane juz klopsy( z miesa mielonego+1 drobno posiekana cebulka+pieprz+kucharek+grysik okolo 2 lyzki). Zupa sie zagotuje wraz z klopsikami. Ok. 10 min. I gotowe. Zestawiamy z palnika i zalewamy smietanka kremowka 30% slodka, najlepiej z woreczka. Gotowe.

  4. Gotujemy w duzej ilosci wody makaron pelnoziarnisty, al dente, lub tez ryz (takze odrobine aldente) Jesli chodzi o ryz, gotuje zawsze w duzej ilosci wody z dodatkiem soli, jesli jest taka koniecznosc, to w trakcie gotowania jeszcze dolewam wody, potem na durszlak i obficie przeplukuje zimna woda. Ryz jest sypki, wspanialy. Nie jest kleisty. Aldente jest zdrowszy i bardziej dietetyczny.

  5. Zupa jest wspaniala, moze byc jako pierwsze danie, ale takze z powodzeniem jako obiad jednodaniowy. Jest w niej wszystko, co jest potrzebne do pelnego posilku. ja moja zupe gotowalam dzisiaj okolo 3,5 godziny, ale lubie gotowac, a potem czerpac z tego nieoceniona przyjemnosc, ale takze i korzysc, bo to samo zdrowie. Pomidory termicznie przetworzone sa witamina mlodosci, lekiem antyrakowym i maja zbawczy wplyw dla pluc. Dlatego kiedy jest tylko taka mozliwosc, sa tanie i smaczne, nalezy jak najwiecej z tego korzystac. Potem wspaniale doznania smakowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń