Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciekawe połączenie - wariacja na temat pomidorowej, dla miłośników pomidorówki i szpinaku
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3099
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 142
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3099
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 142
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Niestety nie mam zdjęcia - nie zdążyłam zrobić, bo zupa zniknęła bardzo szybko:) wywar: przygotowuję części kurczaka - ja obieram wszystko ze skóry - zalewam je wodą i gotuję. po pół godziny dodaję włoszczyznę (zawsze daję dużo selera, pora i pietruszki), cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.Gotuję dalej na niewielkim ogniu. Kiedy wywar jest gotowy, przecedzam go. Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skóry i blenduje na gładką masę. Dodaję do wywaru. Przecier pomidorowy podsmażam na masełku - ilość zależy od tego, jak bardzo aromatyczną zupę chcę uzyskać. Do podsmażonego przecieru dodaję trochę keczupu Kotlin z piekła rodem - według mnie najsmaczniejszy i baaardzo pikantny, dlatego uważajcie, żeby nie przesadzić;) i łyżeczkę pesto z bazylii. Dodaję do wywaru, mieszam i gotuję chwilę wszystko razem. Baza gotowa:)
szpinak - najczęściej korzystam z baby szpinak - dostępny w Biedronce i Lidlu - myję i osuszam. Na masełku podsmażam drobno pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojone w cienkie paseczki 3 ząbki czosnku. Na to wrzucam osuszony szpinak i zasmażam 2 -3 minuty. Przygotowuję grzanki - bagietkę kroję w kromeczki, smaruję masłem i kładę na to plasterki żółtego sera. Wrzucam do piekarnika na kilka minut by ser się rozpuścił a bułka była chrupiąca.
nalewam zupę do miseczki, na środek nakładam dwie trzy łyżki szpinaku z cebulką i czosnkiem, na środek kleksik ze śmietany i gotowe. Podaję z grzankami. Smacznego:)