Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pomidorowo paprykowa na bazie pieczonych papryk i słodkiej passaty jest idealnie kremowa, aromatyczna i pełna słonecznego smaku świeżych warzyw.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1587
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 963
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1587
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 963
Składniki
Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je na ćwiartki. Umieść je na blaszce do pieczenia i posmaruj je lekko oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 6-8 minut, skórkami do góry, aż będą lekko zwęglone.
Do garnka wlej bulion. Dodaj posiekaną marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez 15-20 minut, do miękkości.
Wyjmij papryki z piekarnika i włóż do szczelnego woreczka plastikowego. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zdejmij skórki i pokrój miąższ na małe kawałki. Przełóż je do garnka razem z passatą. Dopraw chili i wędzoną papryką.
Gotuj całość na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię i rozmaryn.
Zmiksuj całość blenderem ręcznym lub kielichowym na gładką masę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż je do ładnego zrumienienia i odparowania nadmiaru płynu.
Do miseczek przełóż po łyżce pieczarek i zalej je gorącą zupą.
Zupę pomidorowo paprykową podawaj na ciepło. Przechowuj ją w lodówce, przez 2-3 dni.